Nove životinjske vrste pronađene na Borneu

Svetski fond za prirodu saopštio je da su naučnici u poslednje tri godine na tropskom ostrvu Borneu otkrili više od 120 životinjskih vrsta među kojima su žaba bez pluća i "grančica" – verovatno najduži insekt na svetu. Te životinje otkrivene su u gustim šumama u centralnom delu ostrva. Borneo se nalazi usred Indonežanskog arhipelaga, a politički je podeljen između Indonezije, Malezije i Bruneja. Pripada grupi Velikih sundskih ostrva.
"Otkrivali smo po tri nove vrste svakog meseca, to jest oko 120 za tri godine i najmanje 600 za poslednjih 15 godina", rekao je Adam Tomašek, šef naučnog projekta "Srce Bornea". "Nova otkrića pokazuju bogatstvo prirode Bornea. Možemo očekivati nova otkrića i nadamo se da će neka uticati na lečenje bolesti kao što su rak ili sida", rekao je Tomašek. U centralnom delu ostrva, na površini oko 220.000 kvadratnih kilometara, živi deset vrsta majmuna, više od 350 vrsta ptica, 150 vrsta reptila, kao i 10.000 vrsta biljaka. Te biljke nisu nigde drugde poznate.
Na spisku novih vrsta su žaba od sedam centimetara s pljosnatom glavom koja diše preko kože i nema pluća. Ta žaba nazvana je na latinskom barbourula kalimantanensis. Naučnici su otkrili insekta (phobaeticus cani) za koga smatraju da je najduži na svetu, jer je bez antena dugačak 36 centimetara. Izgleda kao grančica, što mu omogućava da se sakrije u granama. Otkriven je i neobičan puž golać koji ispušta "ljubavne strelice" tako što partnerki ubrizgava hormone.
Naučnici su pozvali sve tri zemlje u čijem je sastavu ostrvo da garantuju zaštitu prirodne raznovrsnosti Bornea. "Tražimo da bude ravnoteža kako bi se očuvala i razvila priroda u toj jedinstvenoj zoni", navodi se u apelu. Na ostrvu ima i uglja i nafte, dok se od poljoprivrednih kultura najviše uzgaja biber. Vrlo je značajno i šumsko bogatstvo, to jest seča skupocenih tropskih stabala. Zbog gotovo nekontrolisane seče tih stabala međunarodna zajednica oštro je kritikovala Indoneziju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.