Novi Adobe-ov program za štampu preko Internet-a

Kompanija Adobe Systems još pre nekoliko godina je pokazala da ima sasvim ozbiljne namere kada je u pitanju elektronsko izdavaštvo, jedan od retkih segmenata tržišta koji, čak i u trenutnoj situaciji trenutne tihe recesije, beleži stalni rast i napredak. Da se stvarno radi o strateškom opredeljenju, svedoči i novo okruženje za razvoj aplikacija (software development kit, SDK) za PDF tehnologiju (Adobe-ov tržišno uspešan i u mnogo čemu revolucionaran standard za kreiranje i razmenu prenosivih dokumenata), koje će se uskoro pojaviti na tržištu.

Novi softverski paket zove se PDF Transit i njegov je smisao u tome što korisnicima omogućuje da sa svog lokalnog kompjutera, a posredstvom globalne Mreže, pošalju dokument na štampu na bilo koji računar povezan na Internet širom sveta. I ova tehnologija je, naravno, zasnovana na PDF formatu, a, pojednostavljeno gledano, funkcioniše tako što na strani korisnika automatski kreira PDF fajl i šalje ga preko Interneta na bilo koji uređaj za štampu – bilo gde u svetu.

Da bi PDF Transit mogao da se koristi, na strani servera operativni sistem mora biti najmanje Windows 2000, dok je, sa strane klijenta, paket kompatibilan sa svim verzijama Windows familije operativnih sistema, kao i sa Mac OS-om od verzije 9.0.4 do X (u “klasičnom” režimu rada).

PDF format za elektronske publikacije inače je središte i okosnica Adobe-ove celokupne strategije vezane za elektronsko izdavaštvo i u poslednje vreme je sve popularniji, zahvaljujući pouzdanosti, kvalitetnom i doslednom opisu strane, tačnom prenosu teksta i, nadasve, malom kapacitetu. Za pregledanje PDF fajlova dovoljan je program Acrobat Reader, koji je moguće besplatno preuzeti sa Adobe-ovog sajta.

Cena PDF Transit-a još uvek nije objavljena, ali je poznato da će za sada biti dostupan samo sa engleskim interfejsom, dok su verzije na drugim jezicima još uvek u pripremi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.