U trendu

Novi pretraživač slika

Posle vesti o izlasku Google-a na berzu pretraživača, iz ove kompanije stiže još jedna novost – pored pretraživanja stranica, pokrenut je i servis za pretraživanje slika. Probna verzija (još uvek nije zvanično promovisana) nalazi se na stranici http://images.google.com i potvrđuje izjave čelnika kompanije o veoma kvalitetnim i relevantnim rezultatima.

Pretraživanje slika je veliki izazov za svaki pretraživač, s obzirom na to da je njihov softver prilagođen prepoznavanju teksta. Zbog ove činjenice, rezultati vrlo često nemaju veze sa onim što korisnika zanima. Čini se da je Google, u velikoj meri, uspeo da otkloni ovakve probleme i ponudi zaista kvalitetno pretraživanje. Prema rečima portparola kompanije, baza sadrži preko 150 miliona slika u .jpg i .gif formatu, a iz rezultata se filtriraju baneri, dugmad i ikone, koji često opterećuju rezultate kod ovakvih pretraživanja.

Kada je reč o stranici sa rezultatima, primenjen je zanimljiv i koristan princip: kada kliknete na umanjenu verziju slike, dobijate stranicu podeljenu na dva dela (frame-a), pri čemu se u gornjem delu nalazi nešto veća verzija slike (ili čitava, ako nije prevelika), a u donjem stranica na kojoj se slika nalazi. Dalje možete da izaberete prikaz slike u originalnoj veličini, ili da zatvorite gornji prozor i pregledate normalno prikazanu stranicu.

Kod izgleda matične stranice pretraživača slika, Google je ostao veran svom konceptu jednostavnosti: tu se nalaze samo logo kompanije i polje za pretraživanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.