U trendu

Nuklearna tehnologija sve više u upotrebi u Kini

Kineska nuklearna tehnologija je poslednjih godina široko primenjena u mnogim oblastima nacionalne ekonomije, donoseći opipljive koristi za život ljudi, navodi Kineska uprava za atomsku energiju (CAEA).

Preko 90 stručnjaka i naučnika okupilo se 21. septembra na kvartalnom forumu CAEA  kako bi razgovarali o korišćenju nuklearne tehnologije za dobrobit ljudi, pokrivajući trenutnu situaciju i buduće izglede primene nuklearne tehnologije u Kini, prenela je Sinhua.

Prema rečima Dong Baotonga, zamenika direktora CAEA, nuklearna tehnologija se koristi u mnogim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, zdravstvo, zaštita životne sredine i bezbednost.

„Ona igra važnu ulogu u promovisanju industrijske transformacije i nadogradnje, kao i u poboljšanju sredstava za život ljudi“, rekao je on.

Forum je predstavio 10 velikih događaja koji pokazuju značajne rezultate nuklearne tehnologije primenjene na nacionalnu ekonomiju poslednjih godina. Većina je u oblasti zdravstvene zaštite, kao što je prvi kineski medicinski akcelerator teških jona, koji se koristi u radioterapiji za lečenje raka.

Prema rečima učesnika foruma, nuklearna tehnologija je takođe odigrala važnu ulogu u prevenciji i kontroli pandemije kovid-19. Koristi se za sterilizaciju medicinskih materijala sa većom efikasnošću i boljim efektom sterilizacije.

Nuklearna tehnologija je takođe korišćena u istraživanju svemira. Istraživački tim iz Pekinškog istraživačkog instituta za geologiju uranijuma, podružnice Kineske nacionalne nuklearne korporacije, nedavno je otkrio novi lunarni mineral pomoću difrakcije rendgenskih zraka i drugih metoda analize nuklearne tehnologije.

Unapređenje nivoa primene nuklearne tehnologije postalo je neophodan zahtev za izgradnju jake nuklearne industrije u Kini, a takođe je važan korak u promovisanju visokokvalitetnog razvoja nacionalne ekonomije, rekao je Dong.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar