Obuka za mlade: Kako bezbedno koristiti internet

Oko 5.000 učenika osnovnih i srednjih škola u 15 gradova u Srbiji tokom ove godine proći će obuku o pametnom i bezbednom korišćenju interneta i novih tehnologija.

Kako je na potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i softverske kompanije Majkrosoft Srbija i Crna Gora istakao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, danas kreće “IT karavan” čiji je cilj promocija novih tehnologija i interneta u obrazovanju, poslovanju i komunikacijama.

„Cilj nam je da ukažemo na rizike prilikom nepravilne upotrebe novih tehnologija“, rekao je Ljajić.

To se posebno odnosi na decu, istakao je ministar i konstatovao da smo svedoci da deca sve više koriste nove tehnologije, dok roditelji često ostaju neupućeni, a nastavnici nedovoljno digitalno pismeni što, kako je rekao, sve vodi ka nepravilnoj upotrebi i zloupotrebama.

Ljajić je objasnio da će “IT karavan” trajati do 3. juna i da je plan da se u osnovnim i srednjim školama 15 gradova u Srbiji ostvari direktan kontakt sa oko 5.000 dece uzrasta od deset do 19 godina, kao i posredan sa, većim brojem građana.

„Kampanju ćemo nastaviti i naredne godine, a cilj nam je da obiđemo što više gradova i ostvarimo kontakt sa što više škola“, rekao je Ljajić.

Ukazavši na činjenicu da je kompanija Majkrosoft glavni partner u tom projektu, Ljajić je podsetio da je taj američki softverski gigant prvu kancelariju otvorio u Srbiji 2002, a istraživački centar 2005, što je bio četvrti centar te kompanije u svetu.

„Prvi veći projekat sa tom kompanijom je umrežavanje svih osnovnih i srednjih škola u Srbiji i uvođenje bežičnog interneta u tim školama“, rekao je Ljajić.

Generalni direktor Majkrosoft Srbija i Crna Gora Željko Vujinović, koji je s Ljajićem potpisao Memorandum, rekao je da je to pravi put da se promovišu savremene tehnologije i upotreba interneta u obrazovanju.

„To će pomoći da se kvalitet života društva u Srbiji poveća, da broj stručnjaka bude veći, ali i da druge kompanije slede primer Majkrosofta i otvore svoje istraživačke centre u Srbiji“, rekao je Vujinović.

Kako je objasnio Majkrosoft smara da nove tehnologije treba da budu dostupne svima, ali i da se istovremeno vodi računa kako se koriste, čime će se eliminisati zloupotrebe.

„Kao kompanija podržavamo tu inicijativu, i to je samo jedna koju Majkrosoft podržava u Srbiji. Đacima smo potpuno besplatno stavili našu tehnologiju na raspolaganje, kao što je Ofis 365, a sve kako bi se kvalitet društva u Srbiji podigao na viši nivo“, rekao je Vujinović.

Potpisivanju memoranduma u Palati Srbija prisustvovali su i predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.