Obustavljena prodaja Note 7, Samsung zaustavio proizvodnju!

Nakon najmanje sedam požara ili eksplozija ‘sigurnih’ Samsung Galaxy Note 7 mobilnih telefona u protekloj nedelji, firma je prekinula proizvodnju tog modela a telekom kompanije u SAD-u prestale su ga prodavati, prenose hrvatski mediji.

U proteklih nedelju dana mediji su prikupili čak sedam ozbiljnih slučajeva u kojima je došlo do životne opasnosti ili povrede zbog zapaljenja ili eksplozije baterije na Note 7 modelu. U svim prijavljenim slučajevima, radilo se o zamenjenom uređaju, za koji je tvrtka tvrdila da je siguran.

Juče se u Minesoti Note 7 zapalio u ruci 13-godišnje devojčice i rastopio zaštitnu navlaku, a devojčica je zadobila opeotine na ruci. Ženi na Tajvanu Note 7 eksplodirao je u džepu od pantalona dok je šetala psa.

U Virdžiniji, vlasniku Note 7 se zapalio u ranim jutarnjim časovima dok je ležao odložen na noćnom ormariću. U Teksasu, mobitel se zapalio na stolu u restoranu dok je vlasnik ručao.

U Kentakiju, pre šest dana, telefon se zapalio usred noći i gotovo ugušio vlasnika dimom dok je spavao. Vlasnik je završio u bolnici, gde je povraćao crnilo, a dijagnostikovan mu je akutni bronhitis. Za ovaj slučaj doznalo se tek pre jednog dana, iako se dogodio pre nego što je Note 7 uzrokovao požar u avionu Southwest Airlinesa.

Slučaj iz Kentakija poseban je jer je vlasnik kontaktirao Samsung, i imao je osećaj da pokušavaju da mu pomognu, ali onda je dobio SMS od samsungovog radnika koji je mislio da se javlja kolegi: ‘Mogu ga pokušati usporiti ako mislimo da je bitno, ili ćemo ga samo pustiti da učini što preti da će učiniti, i videti hoće li to stvarno da učini’, pisalo je u poruci, koju je vlasnik potom prosledio medijima.

Samsung se zadnji put obratio javnosti pre tri dana, u službenom saopštenju u kom je stajalo kako firma razume zabrinutost telekom firmi i kupaca. ‘Ako zaključimo da postoji problem sa bezbednosti, smesta ćemo preduzeti korake da rešimo tu situaciju.’

Ipak, prodavci u SAD-u su odlučili da ne čekaju Samsungovo rešenje situacije, već su prestali sa prodajom Note 7. Nekoliko telekom operatera takođe već nudi povraćaj novca korisnicima koji su kupili Note 7.

Korejska novinska agencija Yonhap javila je danas ujutro kako je Samsung privremeno zaustavio proizvodnju Galaxy Note 7 modela, ali informaciju je doznala od službenog dobavljača.

Samsung se danas ujutro oglasio saopštenjem u kom tvrdi da je ‘prilagodio’ proizvodnju Note 7 modela kako bi osigurao bezbednost nakon vesti da se i zamenjeni mobiteli pregrevaju. Samsung nije potvrdio vest o privremenom prekidu proizvodnje.

Ostavite komentar