U trendu

Održavanje kompjutera (1)

Računar je odavno postao nezamenljiva alatka u svakodnevnom radu, zabavi i komunikaciji. Svi ti poslovi ostavljaju traga na samim komponentama računara i njegovom sistemu, tako da je njihovo čišćenje i održavanje neophodno kako bi vaša skupo plaćena igračka/alatka trajala što duže uz maksimalne performanse.
Napajanje računara strujom je izuzetno važno. Vodite računa da vaše instalacije budu zaštićene od strujnog udara. Nabavite prednaponsku utičnicu ili, ako obavljate zaista važne poslove na računaru, kupite UPS – uređaj koji vam i posle prekida napajanja strujom omogućava da završite posao i spasete podatke. Uvek pročitajte uputstva proizvođača komponenti (monitor, kućište itd.) o dozvoljenim sredstvima za čišćenje. Obično je dovoljno isključiti računar iz struje i pažljivo obrisati sve komponente vlažnom krpom bez dlačica ili specijalnim sredstvom nanetim na krpu. LCD monitore čistite isključivo specijalnim sredstvima.
Unutrašnjost kućišta morate pažljivo očistiti od prašine, a ventilacione komponente (cooler) možete otprašiti sprejevima koji sadrže komprimovani vazduh. Trošak za kupovinu najosnovnijeg pribora za čišćenje (sprej, krpa, četkice ili posebne vlažne maramice za monitor) nije velik. U svakom slučaju, bolje je uz nešto malo novaca redovno održavati računar nego plaćati popravke kvarova. Kako je svaki računar osetljiv na toplotu i vlagu, idealno mesto za smeštanje računara uvek je klimatizovan prostor s malo platnenih površina (zavese, tepisi, prekrivači i sl.) i minimumom prašine.
Prvo i najosnovnije je redovno osvežavanje vašeg operativnog sistema, to jest update. Ukoliko koristite neki od Windows sistema (XP, Vista, Seven), u kontrolnom panelu (control panel) imate lako dostupnu opciju Windows update, koja će obaviti potreban posao u samo nekoliko jednostavnih koraka. Redovnim osvežavanjem poboljšavate sigurnost i brzinu svog računara i iskorišćavate sve njegove predviđene mogućnosti.
Uvek se trudite da nabavite originalni operativni sistem i klonite se piratskih verzija. Za potpuno uživanje u svim mogućnostima vašeg računara, veliku brzinu rada, tečno učitavanje i igranje igara, surfovanje internetom i uživanje u multimediji (filmovi i muzika) morate s vremena na vreme "počistiti" podatke u računaru, počevši od samog operativnog sistema pa sve do nagomilanih ostataka rada u vidu "otpadaka", to jest nepotrebnih podataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.