Office – Šta je Microsoft Binder i čemu služi

Verovatno vam se već desilo da koristeći aplikacije iz paketa Office, kreirate više dokumenata, i to u više aplikacija, a da su istovremeno oni tematski povezani. Upravo za spajanje tematski povezanih dokumenata i služi Microsoft Office Binder. Na primer, imate jedan Word-ov dokument, pa Excel-ov radni list, i recimo, nekoliko PowerPoint slajdova koje želite da „stopite“ u jedan jedinstveni izveštaj (za vašeg šefa). U ovakvim slučajevima, sve nabrojane dokumente stavićete u jednu fasciklu – binder (engl. povez, povezač, fascikla). Kada ste postavili dokumente u jedan povez, zajednički ih možete obrađivati:

  • Možete u svim dokumentima primeniti iste stilove (Style).
  • Zajednički im možete proveriti pravopis i gramatiku.
  • Možete izvršiti straničenje dokumenata, ali tako da se jedan automatski nastavlja na drugi (gde će svaki dokumenat predstavljati jednu sekciju).
  • Možete štampati sekcije odvojeno ili zajedno.
  • Možete individualno raditi na sekcijama (uređivanje).
  • Možete celom povezu (binder) dodati ista zaglavlja i podnožja (Header and Footer), ili da kreirate posebna za svaku sekciju.
Za startovanje Office Binder-a kliknite na dugme „Start“ i idite menijem „Programs> Office Tools> Microsoft Binder“. Ako se u folderu Office Tools ne nalazi Binder, moraćete ga instalirati (pošto spada u opcije).

Kada ste pokrenuli Binder, ako nije otvoren ni jedan ili ako želite da kreirate novi povez, izberite meni „File> New Binder“. Kada radite u Binder-u zapazite sa leve strane prozora okno koje je rezervisano za sekcije, a desno okno je rezervisano za prikaz sadržaja same sekcije (jednog od Office dokumenata). Dokumenti koje dodajete povezu, mogu biti postojeći a možete kreirati potpuno nove. Za dodavanje postojećeg dokumenta sa diska, jednostavno iz Windows Explorer-a prevucite željeni fajl u levo okno Binder prozora. Drugi način je da desnim tasterom kliknete u levo okno i izaberete „Add from File“, a zatim u klasičnom dijalogu, pronađete željeni fajl na disku. Kada ste spojili sve dokumente, prelaz sa jedne sekcije na drugu vršite dvostrukim klikom na ikonicu u levom oknu. Po dodavanju svih dokumenata, povez snimamo na disk izborom menija „File> Save“. Povez koje je objedini više dokumenata biće snimljen sa ekstenzijom „.obd“. Da napomenemo da u povez možete dodati i dokumente koji ne pripadaju Office-u (recimo Corel-ov crtež), a podržavaju OLE tehnologiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.