Olovka i papir ponovo aktuelni

Da li u vreme kućnih kompjutera, elektronskih planera i mobilnih telefona ima mesta za olovku i papir? U kompaniji Anoto AB, Masačusets, SAD, koja je deo švedske firme Lund, smatraju da ima. Anoto je razvio sistem pisanja i slanja poruka pomoću specijalno dizajnirane olovke skenera vezane za mobilni telefon ili PC bežičnom vezom kratkog dometa zasnovanoj na Bluetooth tehnologiji za prenos podataka.

“Jednostavno je za razumevanje i još jednostavnije za upotrebu”, kaže Peter Šnor (Peter Schnorr), potpredsednik za poslovni razvoj u Anoto-u. “Sve što je potrebno je da znate da pišete, Anoto olovka i digitalni papir.”

Anoto olovka sadrži digitalnu kameru, naprednu jedinicu za procesovanje slike, memoriju, Bluetooth radio transiver i bateriju. Tu je i mastilo, naravno, da bi ste videli ono što pišete.

Olovka se aktivira kada sa nje skinete zatvarač. Kamera registruje X i Y koordinate na još jednoj Anoto kreaciji – digitalnom papiru, prekrivenom rasterom tačaka koji omogućava da se poruka konvertuje u digitalni signal. Nije važno šta i kako pišete jer se samo grafički simboli prenose (šarajte koliko hoćete!). Naravno, pomoć raznoraznog softvera za prepoznavanje teksta i prevođenje biće neophodna. U memoriju olovke staje maksimalno 50 stranica teksta, a tvorci kažu da im je cilj da se omogući 10 sati pisanja bez transmisije.

Do prenosa podataka dolazi samo onda kada korisnik adresira određenu poruku, na za to predviđenom mestu na papiru, jednom ili više primalaca, a zatim obeleži “Send box” na dnu stranice ravnom linijom. Poruke odlaze pravo u najbliži uređaj koji podržava Bluetooth tehnologiju. Ograničen domet transivera (do 10 metara) može predstavljati problem. Putem Interneta informacija stiže u Anoto Net Service koji igra ulogu posrednika između pošiljaoca i korisnika. Naravno, sve informacije su enkriptovane a podržan je i digitalni potpis.

Anoto pen se na tržištu očekuje do kraja godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.