Online sigurnost i kako je poboljšati (1)

Mnogi misle da će instalacijom anti-virus, firewall i anti-spyware softvera biti potpuno zaštićeni od svih zlonamernih pretnji na Internetu. Istina je ipak drugačija. To nije dovoljno. U nastavku pročitajte koji sigurnosni propusti (rupe) ostaju na vašem kompjuteru i upoznajte se s nekim drugim dodatnim alatima i mogućnostima za povećanje računarske sigurnosti.
ThreatFire je dodatni besplatni alat namenjen korišćenju uz postojeće sigurnosne proizvode. Za razliku od tradicionalnih antivirus alata, ne oslanja se na potpise za prepoznavanje malvera; umesto toga, prati računar radi otkrivanja sumnjivog malver ponašanja (računarski virusi, crvi, trojanci, spyware ili neki drugi štetni programi). Obavestiće vas kada pronađe nešto sumnjivo, u suprotnom će neprimetno čekati u pozadini.
Prikaz elektronske pošte kao običnog teksta – HTML, može biti iskorišćen za sakrivanje raznih neprijatnih stvari u elektronskoj pošti. Postavite svoj e-mail program tako da sve poruke pregleda kao običan tekst. Uključite opciju HTML kada elektronska pošta dolazi od proverenog pošiljaoca. Nikada nemojte otvarati primljene atačmente direktno, dauloadovati ih ili snimati na svoj hard disk. Desnim tasterom miša kliknite na datoteku i pokrenite brzo skeniranja nekim sigurnosnim alatom.
Razni klikovi: nikada ne posećujte veb-stranice klikom na linkove iz vaše elektronske pošte, osim ako ste 100% sigurni da je link siguran. Ovo je posebno opasno za elektronsku poštu koja dolazi iz finansijskih institucija, a od vas traži da se prijavite i potvrditi detalje svog računa. U 99,9 odsto slučajeva su to prevare.
Veb-brauzeri: nadograđujte ih i instalirajte najnovije zakrpe za veb-brauzer (web browser) Internet Explorer ako ga koristite, ili se prebacite na veb-brauzer koji ne podržava potencijalno štetne Active-X kontrole (Firefox, Google Chrome ili Opera). Proverite privatnost i sigurnosne postavke brauzera. Neka su uvek postavljene na srednji ili visok nivo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.