Otkrivena ogromna crna rupa nastala iz sudara tri galaksije

Australijski naučnici otkrili su crnu rupu mase tri milijarde puta veće od Sunca, nastalu iz sudara tri spiralne galaksije.

Foto: Twitter/StationCDRKelly

Foto: Twitter/StationCDRKelly

Kako prenosi australijski javni servis ABC ona se nalazi u središtu galaksije IRAS 20100-4156, a od Zemlje je udaljena 1,8 milijardi svetlosnih godina.

Do otkrića supermasivne crne rupe u centru sudara došlo je sasvim slučajno, tokom probnog osmatranja na novom teleskopu nacionalnog državnog tela za naučno istraživanje u Australiji “Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” (CSIRO).

Astrofizičarka Liza Harvi Smit, koristeći teleskop “Australian Square Kilometre Array Pathfinder” (ASKAP) za rutinsko merenje mikrotalasnog zračenje galaksije IRAS 20100-4156, a zatim poređenja tih rezultata sa onim koje je napravio drugi CSIRO-v teleskop, uočila je da se gas u centru galaksije kreće neverovatno velikom brzinom.

Naime, gas se kretao 600 kilometara u sekundi, skoro duplo brže nego što su naučnici očekivali, što je dovelo do zaključka da se u centru galaksije formira supermasivna crna rupa.

“Crna rupa u centru naše galaksije ima svega četiri miliona puta veću masu od Sunca, a ova tri milijarde puta, što znači da je ona čudovište u odnosu na našu”, rekla je Harvi Smit.

Kada se galaksije sudare i formiraju supermasivnu crnu rupu, to dovodi do stvaranja jata mladih zvezda velikom brzinom.

Prema rečima Harvi Smit, otkriće ogromnih crnih rupa poput ove, i saznavanja njihove mase, pomoći će stručnoj javnosti da bolje razume način formiranja galaksija širom univerzuma.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar