U trendu

Otvorena Laboratorija za softver otvorenog izvornog koda

31. januara 2001, u Portlandu, Oregon, na preko 1.000 kvadratnih metara, otvorena je Laboratorija za razvoj softvera otvorenog izvornog koda (Open Source Development Lab, OSDL). Laboratorija će funkcionisati kao nezavisna i neprofitna organizacija sa prvenstvenom namenom ispitivanja razvojnih mogućnosti operativnog sistema Linux. Za početak, ona raspolaže fondom od 24 miliona dolara, u koji su novac uložili giganti informatičke industrije Intel, Hewlett-Packard, IBM i NEC.

Direktor Laboratorije tvrdi da će njene usluge moći da koristi svako ko se bavi razvojem softvera sa licencom otvorenog koda po načelu “first come – first served”.

Zainteresovanima će na raspolaganju stajati zaista izvanredna oprema – 50 servera sa po dva procesora, šest sa po četiri i jedan sa osam, diskovi ukupnog kapaciteta preko 5 TB (terabajti su u pitanju!!!) i sve drugo potrebno za kvalitetan i nesmetan istraživačko-razvojni rad.

Jedan od prvih ciljeva Laboratorije biće sastavljanje računara koji će koristiti šesnaest 64-bitnih procesor. Direktor Laboratorije naglašava da, premda je Intel jedan od sponzora, ovaj projekat ne cilja na korišćenje Intel-ovog 64-bitnog Itanium-a. On dodaje: “Cilj projekta nije da definiše bilo kakav skup instrukcija. Rezultat će biti tako oblikovan da će moći da se izvršava i na Itanium-u, ali 98% neće zavisiti od toga koji je procesor u pitanju”.

Zanimljivo je da je Laboratorija rad započela veoma uspešno: već prvog dana rada, dobila je tri nova sponzora – Computer Associates, Fujitsu i Hitachi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.