U trendu

Outlook Express – Kreiranje automatskog odgovora

Postoje situacije kada na veliki broj e-mail poruka treba da odgovorite na isti način. Recimo postavili ste novi sajt vaše firme ili ste krenuli u novu reklamnu kampanju, pa se kao reakcija javlja se veliki broj poruka koje vam dolaze. U ovim situacijama trebali bi da im odgovorite i recimo se zahvalite. Mogli bi ste kreirati šablonski odgovor koji bi se automatski odaslao.

Evo kako bi takav odgovor kreirali u MS Outlook-u:

  • Pokrenite MS Outlook i izaberite meni „File> New> Mail Message“. U prostor za telo poruke upišite tekst šablonskog odgovora.
  • Kada ste završili sa tekstom, izaberite meni „File> Save As“ i pojaviće se klasični „Save As“ dijalog prozor. Upišite naziv za fajl novog šablona u polje „File name“, te iz liste „Save as type“ izaberite „Outlook Template“. Nakon unosa kliknite na „Save“. Na ovaj način snimićete šablon koji će na disku biti samostalni fajl sa ekstenzijom „*.oft“.
  • Zatvorite prozor novog mejla bez ponovnog snimanja (samo „Close“).
Prelazimo na kreiranje novog pravila, za odgovaranje na određene poruke koje budu pristizale.
  • Izaberite meni „Tools> Rules Wizard“, pa kliknite na dugme „New“.
  • U prvom koraku pokrenutog čarobnjaka izaberite „Move new messages from someone“, pa kliknite na „Next“.
  • U sledećem koraku, poništite opciju „from people or distribution list“, a potvrdite „where my name is in To box“. Ovde, u stvari, podešavamo uslov pravila za slanje automatskog odgovora. Mi smo izabrali jednu opciju, ali to može da bude bilo koja, odnosno ona koja vama najviše odgovara. Kliknite na „Next“.
  • Poništite polje „move it to the specified folder“, a potvrdite polje „replay using a specific template“. Zatim u donjem delu prozora (Rule description), kliknite na „a specific template“. Otvoriće vam se dijalog „Select a Replay Template“ u kome ćemo izabrati prethodno kreiran šablon odgovora. Iz liste „Look in“ izaberite „User Templates in File System“, i selektujte šablon koji ste kreirali (odgovor.oft), te kliknite na „Open“.
  • Kliknite dva puta na „Next“, pa u poslednjem koraku dajte naziv novom pravilu. I na kraju, kliknite na „Finish“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.