Outlook – Izvoz i uvoz korisnički definisanih pravila

Verovatno i vama, kao i uostalom svim korisnicima e-mail servisa, svakodnevno pristiže veliki broj neželjenih spam poruka. Jedan od načina borbe protiv ove napasti jeste i definisanje Outlook-ovih korisničkih pravila za manipulaciju elektronskom poštom, preko čarobnjaka „Rules Wizard…“. Sa ovom opcijom možete odrediti da se neželjene poruke automatski brišu ili preusmeravaju u određeni folder. Ovu opciju verovatno poznaju svi korisnici Outlook-a, ali ono što malo njih zna je da postoji mogućnost eksportovanja ovih pravila na druge mašine, tako da pravila recimo možete razmenjivati sa prijateljima. Razmenom pravila sa prijateljima povećavate odbrambene sposobnosti od spam-a. A nije zanemarljiva i korist od razmene pravila između vašeg računara kod kuće i onog na poslu.

Ceo posao izvoza pravila umnogome olakšava opcija „Rules Wizard“. Da biste došli do ove opcije, sa glavnog menija Outlook-a izaberite „Tools> Rules Wizard…“. Zatim u okviru novootvorenog dijaloga kliknite dugme „Options…“, a potom i dugme „Export Rules…“. Otvoriće vam se klasični „Save As“ dijalog prozor, u kome ćete dati naziv fajlu gde će biti zabaležen skup svih definisanih pravila. Ovaj fajl biće snimljen pod ekstenzijom „*.rwz„. Kada odredite lokaciju snimanja fajla i naziv fajla, kliknite dugme „Save“. Prijatelji koji budu želeli da koriste vaš skup pravila, otvoriće isti ovaj dijalog (Rules Wizard> Options) i kliknuti dugme „Import Rules…“. U novom dijalogu locirajte „*.rwz“ fajl na disku i kliknite „OK“.

Međutim, kod razmene pravila postoje i neka ograničenja. Morate paziti kada fajlove dobijene u višim verzijama Outlook-a uvozite u Outlook starijih verzija. Neka od mogućih pravila nisu definisana u starijim verzijama Outlook-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.