U trendu

Outlook – Planiranje obaveza (II deo)

U prethodnom prilogu smo vam skrenuli pažnju na mogućnost korišćenja opcije za praćenje vaših obaveza, unutar foldera Calendar. Takođe, videli smo kako možemo da prema svojim potrebama prilagodimo prikaz sadržaja ovog foldera. Tako na primer, ukoliko izaberemo prikaz samo jednog radnog dana unutar kalendara obaveza (ili pet dana u nedelji), tada će se izabrani dan prikazati tako što će biti podeljen na vremenske intervale. Pored toga, radi što boljeg zapažanja, površine koje odgovaraju različitim periodima dana (kao npr. radno vreme i ostatak dana) prikazane su različitim bojama. Ovim navedenim podešavanjima svaki korisnik Outlook-a može vrlo detaljno odrediti način prikaza.

Ukoliko izaberete padajući meni Tools > Options, na prvoj kartici – Preferances, imate dugme Calendar Options, koje vam obezbeđuje pristup dodatnom izboru načina prikazivanja sadržaja. Unutar ovog novog dijalog prozora određuju se radni dani, prvi radni dan u nedelji, početak i kraj radnog vremena, prva nedelja u godini i sl. Osim navedenog, ovde možete odrediti i boje koje će se koristiti na radnoj površini kalendara obaveza, odrediti vremensku zonu, kao i druge bitne postavke.

Možda niste znali, ali Outlook sadrži spisak državnih prazničnih dana za veći broj zemalja. Podrazumevano je da se koriste praznici one države koja je podešena pri instalaciji Office-a. Sistemski, nema tabele praznika Jugoslavije, ali na Internetu možete pronaći spisak koji su napravili domaći entuzijasti, a koji se lako integriše u Outlook (preporučujemo lokaciju www.praktikum.co.yu). Pored praznika koji su vezani za vašu zemlju, možete dodati i praznike u drugim zemljama preko dugmeta Add Holydays…, što je posebno zanimljiva opcija ukoliko vaša firma sarađuje sa inostranstvom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.