U trendu

Outlook – Podešavanje fontova i različitih vrsta prikaza

Microsoft Outlook sadrži brojne opcije koje vam omogućavaju da program potpuno prilagodite svojim potrebama. Često su fontovi koji se koriste za prikaz interfejsa premali, pa ekran može da izgleda potpuno zbunjujuće, tako da je u ovom i sličnim slučajevima neophodno podešavanje. Neki korisnici programa će jednostavno želeti da na neki način budu alarmirani kada prime e-mail od neke njima bitne osobe (promenom boje fonta ili slično). U ovom, kao i prethodnom prilogu, bavićemo se podešavanjima Outlook-ovog Inbox-a.

Najčešće podešavanje, koje je gotovo svima potrebno, jeste promena veličine fonta unutar Inbox foldera kao najkorišćenijeg foldera Outlook-a. Za većinu korisnika, podrazumevana veličina fonta od 8 pointa je premala. Da biste promenili atribute fonta i podešavanje tabele, u Outlook-u pređite u folder Inbox i ispratite sledeće korake:

  1. Sa menija View, izaberite „Current View> Customize Current View“. Prikazaće vam se dijalog prozor „View Summary“. Unutar ovog dijaloga značajna su nam poslednja dva donja dugmeta.
  2. Kliknite dugme „Other Settings i prikazaće vam se dijalog „Other Settings“, koji će vam ponuditi brojne mogućnosti podešavanja. Zapazite da možete promeniti font za naslove kolona u tabeli (From, Subject, itd.), redova ispod naslova i AutoPreview prikaza. Prikaz AutoPreview vam omogućava da vidite prvi deo svakog mejla, pre otvaranja same poruke. Za uključenje/isključenje moda AutoPreview, izaberite padajući meni „View> AutoPreview“.
  3. Za primer ćemo promeniti font u redovima za mejlove koji pristižu. Kliknite dugme „Font“ unutar sekcije „Rows“ i pojaviće vam se dijalog za fontove koji vam je sigurno već poznat iz drugih aplikacija. Ovde možete izmeniti vrstu i veličinu fonta, kao i dodatne atribute, a sve izmene možete videti u malom preview polju. U našem slučaju, izabraćemo font „Arial“ i veličinu od 10 pointa.
  4. Kliknite „OK“ i u dijalogu „Other Settings“ biće reflektovana prethodna izmena. Zapazite još u polju „Rows“ polja za potvrdu „Allow in-cell editing“ i „Show „new item“ row“. Prvim poljem omogućavamo direktne izmene u naslovu mejlova jednostavnim klikom na subject i unosom izmena. Ovo je vrlo korisno kod razvrstavanja, kako svakom mejlu određene teme možete da dodate neki komentar. Kada ste potvrdili polje „Allow in-cell editing“, biće vam dostupno i drugo polje, čijom potvrdom možete pisati kratke note, samome sebi ili osobama koje imaju pristup vašem Inbox-u. Ova mogućnost se najčešće koristi u relacijama tipa šef/sekretar.
  5. U ovom dijalogu, takođe, imate i mogućnost podešavanja prikaza tabele, odnosno graničnih linija. Ovde imate izbor nekoliko stilova linija i boja za linije.
  6. Kada ste izvršili sva željena podešavanja, kliknite „OK“ u dijalogu „Other Settings“, a zatim i u dijalogu „View Summary“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.