U trendu

Ovo su četiri sigurna znaka da je virus napao vaš računar

Maliciozni softveri koji mogu da napadnu vaš softver toliko su sofisticirani da se često dešava da ih čak ni antivirusni programi ne prepoznaju. Ipak, postoje načini koji će vam pomoći da prepoznate i rešite problem na koji ste naišli.

Iznenadno usporavanje

Ukoliko primetite da vam kompjuter iznenada radi sporije nego inače, to je jedan od sigurnih znakova da nešto nije u redu. To ćete najpre uvideti prilikom pretraživanja interneta (iako u tim slučajevima problem može da bude i slaba internet-konekcija), prebacivanja fajlova sa diska ili prenosivog uređaja na vaš računar ili prilikom uključivanja.

Ako je vašem sistemu potrebno više vremena nego inače da se podigne, možda bi bilo dobro da temeljno pretresete svoja dokumenta, istoriju pretrage i sve što ste u poslednje vreme preuzeli sa interneta i da pokušate da pronađete problem.

Plavi ekran smrti

Sindrom BSOD, odnosno Blue Screen Of Death, prikaz plavog ekrana smrti računara, svakako je nešto što niko ne želi da upozna. Svima se bar nekada desilo da sistem padne i pojavi se plavi ekran koji odbrojava određene procente. Jasno je da je reč o problemu koji može ozbiljno da ošteti vaš računar i zato, ako se ovo desi više od dva puta uzastopno, morate što pre da ustanovite o čemu se radi kako biste mogli da izlečite programe na kojima radite.

Prozori koji iskaču

Na internetu ste i odjednom se pred vama pojavi prozor sa nekom reklamom. Ukoliko vam se to često dešava, velika je verovatnoća da je neki od mnogobrojnih malicioznih virusa napao vaš računar. On dozvoljava različitim promotivnim sadržajima da se provuku i inficiraju dokumenta na kojima ste radili.

Pokušajte da se setite da li ste instalirali nešto sumnjivog porekla, pa to zatim izbrišite. U slučaju da napadi postanu intenzivniji, samo smireno isključite prozor po prozor i vodite računa o tome da ne kliknete negde u njegovim okvirima, kako ne biste instalirali još nešto sumnjivog porekla.

Nailazite na prečice koje niste vi postavili

Postoji virus koji je ljudima poznatiji kao „virus prečica”. On se najčešće manifestuje tako što vam se pojavljuju sumnjive prečice u sistemu. On može ozbiljno da ošteti vaš računar, pa zato dobro ispitajte o čemu se radi i da li ste možda vi ili neko poznat ko koristi vaš računar postavili tu ikonicu koja vam izgleda kao višak.

Ako ste ipak sigurni da niste, onda iskoristite antivirusni program ili natimalver, koji ovakvu vrstu virusa može da prepozna i eliminiše sa vašeg računara, bez trajnih posledica. Važno je samo da na vreme reagujete i izbegnete svaku priliku da na tu konkretnu prečicu kliknete i otvorite je, prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.