Pametna košulja

Odeća koja bi mogla da u sebi sadrži funkcije mobilnih telefona, kompjutera, pa čak i medicinskih aparata, za belgijsku kompaniju StarLab predstavlja projekat na kome se vrlo ozbiljno radi.

Prema rečima predstavnika ove kompanije, osnovni koncept od koga se pošlo je da unutrašnji slojevi garderobe kontrolišu, mere i analiziraju putem senzora stanje u našem organizmu, dok će slojevi spolja pratiti stanje u okolini. Na ovaj način bi se moglo kontrolisati zdravstveno stanje, što je naročito bitno kod onih kojima je to od životne važnosti.

Što se tiče situacije spolja, ovakva bi odela budućnosti mogla da mere sve relevantne činioce, počev od vlažnosti i temperature, do nivoa buke prostora u kome se trenutno nalazimo. Pored značaja po zdravlje, ovakvi bi podaci mogli da imaju i sasvim praktične primene. Jedan od primera je mogućnost da na osnovu nivoa buke, odelo samo reguliše jačinu zvona na mobilnom telefonu.

Naravno, mobilni aparat bi bio integrisan u „pametno“ odelo, a svim funkcijama bi upravljao kompjuter, takođe ugrađen u neki od odevnih predmeta.

Prvi konkretan rezultat belgijske kompanije je pametna košulja (na slici), koja sprečava vlasnika da ključeve ili novčanik zaboravi ili da mu oni budu ukradeni. Senzori u džepu i senzori na novčaniku su u vezi, tako da ako se desi da se novčanik ne nalazi na svom mestu, pametna se košulja „oglašava“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.