U trendu

Pametna tehnologija podstiče aerodromske operacije na pomorskom Putu svile

SJAMEN – Digitalizacija ubrzava visokokvalitetan napredak prometnog aerodroma u Sjamenu na istoku Kine, koji se nalazi u centralnom delu Pomorskog puta svile 21. veka, piše Sinhua.

Digitalne tehnologije su sveobuhvatno integrisane u upravljanje bezbednošću i radom međunarodnog aerodroma Sjamen Gaoći, važnog regionalnog vazdušnog čvorišta na jugoistočnoj obali Kine, saopštio je aerodrom.

„Digitalne tehnologije osnažuju aerodrom integrisanim digitalnim operativnim sistemom koji koordinira upravljanje informacijama o letu, kopnenim vozilima i uslugama i drugim srodnim sektorima“, rekao je Lin Džensing, zamenik menadžera u odeljenju za upravljanje informacijama Međunarodnog aerodroma Sjamen.

„Ovaj integrisani digitalni sistem nam omogućava da pratimo rad celog aerodroma u realnom vremenu ‘u jednoj slici’, što ovaj prometni aerodrom čini pametnijim i efikasnijim“, rekao je Lin.

Sjamen nastoji da izgradi čvorište koje povezuje ekonomski pojas Puta svile i pomorski Put svile 21. veka, dok gradi međusobno povezani ekonomski koridor.

Kao aerodrom – baza za četiri avio-kompanije, aerodrom Sjamen ima pistu dugu 3.400 metara. Pre kovida-19, 2019. godine, imao je do 192.900 letova, 27,41 miliona putnika i preko 330.000 tona tereta, što ga čini najprometnijim aerodromom sa jednom pistom u Kini.

Kao prometan aerodrom sa jednom pistom, aerodrom Sjamen istražuje načine da poboljša efikasnost i za putnički i teretni transport, kao i da obezbedi bezbednost i vazdušnih i zemaljskih operacija.

Prema Linu, pametne i vizuelne digitalne tehnologije sada vode aerodromske operacije od vazduha do zemlje.

Aerodrom je postepeno puštao u rad sistem A-CDM (Airport Collaborative Decision Making- zajedničko aerodromsko odlučivanje), sistem za simulaciju perona i GIS (geografski informacioni sistem) platformu, koji su integrisani da zajednički održavaju digitalizovano upravljanje aerodromom.

Koristeći računare i mobilne telefone, aerodromske vlasti i osoblje mogu jasno da vide kretanje leta u realnom vremenu, rad platforme i druge operativne informacije i da dobijaju blagovremena upozorenja o nenormalnim uslovima.

U GIS platformi, podaci od svih aviona i kopnenih vozila prikupljaju se i obrađuju da bi služili funkcijama upozorenja na sudar, planiranja rute, prepoznavanja ponašanja vozača i glasovnog upozorenja, između ostalog.“Efikasnost upravljanja avionima i raznim kopnenim vozilima na aerodromu biće još više poboljšana uz kontinuirano unapređenje i primenu ovih digitalnih tehnologija“, rekao je Lin.

Pametne digitalne tehnologije igraju jedinstvenu ulogu u održavanju visokokvalitetnog razvoja Kine, posebno u industriji civilnog vazduhoplovstva, sa primarnim fokusom na bezbednost i efikasnost.

„Digitalna transformacija je neophodno i moćno tehnološko sredstvo za visokokvalitetan razvoj i održivi rast industrije civilnog vazduhoplovstva“, rekao je Lin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar