U trendu

Pametni nameštaj i još pametniji šrafciger

Tim naučnika iz Saveznog instituta za tehnologiju u Cirihu, došao je do „epohalnog“ rešenja za sve one koji muku muče sa sklapanjem nameštaja – od sada će im sam nameštaj govoriti šta treba da urade! Prvi čipovi sa takvom namenom biće ugrađeni u IKEA nameštaj, za koji su švajcarski naučnici pedantno utvrdili da može da bude sklopljen na 44 načina, ali je samo osam načina ispravno.

Čipovi će upućivati na redosled sklapanja, a prilikom pogrešnog uklapanja delova, vlasnik će dobiti elektronsko upozorenje. Prvi modeli čipova biće bežično povezani sa računarom, ali već sada se radi na modelima koji će imati sopstveni LED displej i raditi bez pomoći kompjutera. Pošto već postoji „pametni“ šrafciger (upozorava korisnika na to da je šraf previše zategao), u planu je i „još pametniji“ šrafciger, koji će upozoravati na to da li je pravi šraf u pravoj rupi.

Iako u kompaniji IKEA smatraju da je ideja više nego dobra, postavlja se pitanje da li su baš čipovi neophodni, i zar nije moglo da se pronađe neko jednostavnije rešenje. U svakom slučaju, pametni nameštaj biće skuplji, a kupci će se osećati još gluplje kada čipovi počnu da upozoravaju, signaliziraju, opominju…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.