Pčele alkoholičari

Šta je zajednička osobina ljudi i pčela? I jedna i druga vrsta je sklona konzumiranju alkohola! Sve druge životinjske vrste alkohol ne podnose i on jedino može da im bude podmetnut prevarom, tako da se „zamaskiraju“ njegov ukus i miris.

Do ovakvih saznanja o dosad nepoznatom „poroku“ pčela se došlo nedavnim ispitivanjima na Oklahoma univerzitetu, SAD. Vođa tima je bio profesor komparativne psihologije, Charles Abramson. Cilj istraživanja je bilo otkriće vrste koja je najpogodnija za testiranje lekova koji se koriste u odvikavanju od alkohola.

Nijedna vrsta u prirodi ne pokazuje sklonost ka „vatrenoj vodi“ osim pčela. Dok je druge životinje bilo teško naterati da uopšte i „pomirišu“ alkohol, dotle su pčele bez problema konzumirale čist etanol! „Uspeli smo da ih nateramo da piju čak i etanol, a nije nam poznato da ijedna vrsta može da ga konzumira. Njega ne mogu da piju čak ni srednjoškolci!“, na slikovit način objašnjava profesor Abramson.

Pčele su trenirane da piju čist alkohol tako što su im prikačene „mini-uzde“ i svakog dana su dovođene do posude sa etanolom. U drugoj fazi je na njima testiran novi lek za lečenje alkoholizma, koji nosi naziv Antabuse. Lek ima za dejstvo pojavu jakih mučnina pri konzumiranju alkohola, a očigledno da na sličan način deluje i kod pčela: posle kratkog vreme nisu mogle da ga okuse.

Testovi su obavljani u laboratoriji, ali i na „otvorenom“, tako što je na vrhu fakultetske zgrade postavljena košnica sa pčelama koje su na alkohol „navlačene“, a zatim lečene. Kao i kod ljudi, i kod pčela su se posle konzumacije javljali problemi sa kretanjem, a prekomerno korišćenje etanola je izazivalo smrt kao što to čini i kod homo sapiensa.

Kao i ljudi, i pčele imaju svoje društvo (ruku na srce, mnogo bolje organizovano od ljudskog) i svoj jezik i pravila ponašanja, pa se postavlja pitanje da li je ograničavanje i nesloboda uslov za pojavu alkoholizma? Podsetimo se i ranijih psiholoških istraživanja koja potvrđuju da je veći procenat nenormalnosti u ponašanju direktno proporcionalan broju i strogosti tabua u jednom društvu. Sve u svemu, profesor Abramson se nada da će dalji eksperimenti na pčelama, upravo zbog mnogih sličnosti sa ljudskom vrstom, dovesti i do novih načina lečenja alkoholizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.