U trendu

Pentium 4 u procepu

Intel je na nedavno održanom sajmu TechxNY, ranije poznatom kao PC Expo, pokušao da načini novi prodor sa svojim procesorom Pentium 4. Umesto klasične prezentacije proizvoda, Intel-ovi zvaničnici su ovoga puta, po prvi put, promenili stil i zaista podrobno objašnjavali kakve koristi kompanije mogu da imaju od procesora Pentium 4 koji se pojavio u novembru prošle godine.

Prethodnih sedam meseci kompanija je provela u manje-više uzaludnom upiranju da P4 proda običnim korisnicima, dva puta snižavajući cene kako bi omogućila da se čip ugradi u računare koji će koštati između 1.000 i 1.200 dolara, a treba da se pojave pre novembarske i decembarske sezone kupovina. Međutim, ovi napori nisu urodili plodom, verovatno zbog isuviše malog napretka koji se nudi za tako veliku razliku u ceni.

Pošto bi uskoro trebalo da se pojavi Windows XP, a sledeće godine se okončava trogodišnji ciklus posle kojeg kompanije osvežavaju svoju PC opremu, Intel je rešio da se – logično – okrene poslovnim korisnicima i pokuša da od njih izmami više para.

Procesor Pentium 4 proizvodi se u nekoliko verzija koje se međusobno razlikuju po radnoj učestanosti – najveća je 1,8 GHz. On, naravno, pokazuje veoma dobre rezultate u svim vrstama aplikacija – od korišćenja za pristup Internetu, preko multimedije (audio i video preko Mreže i sl) i 3D vizuelizacije, do poboljšanog šifrovanja podataka i umrežavanja u peer-to-peer mreže.

Ipak, kompanijama to kao da nije dovoljno, te one baš i ne pokazuju znake da imaju nameru da u neko skorije vreme ažuriraju svoje PC “kolekcije”. Većina želi da radije postojeće obogati raznim novim dodacima i mogućnostima (tj. da troše novac na razne vrste dodatnih periferijskih uređaja), jer postoji opšteprihvaćeno mišljenje da je ono čime kompanije trenutno raspolažu za sada dovoljno dobro. Ocena je analitičara da se oseća duh konzervativnosti i svojevrsnog “usporavanja”.

U izveštaju britanske kompanije Butler Group koja se bavi istraživanjem tržišta, navodi se da je prodaja P4 “zabrinjavajuće loša za Intel, jer se IT rukovodioci pitaju ima li smisla ići za marginalnim povećanjem performansi u odnosu na Pentium III i koliko bi to opravdalo dodatne troškove nadogradnje”.

Bilo kako bilo, Intel-ova osnovna poruka izneta na sajmu TechxNY, upućena prevashodno poslovnim korisnicima, glasi: “sve više informacija pogađa PC”, pa, shodno tome, kompanije, umesto što čekaju, treba odmah da počnu da koriste prednosti ovog snažnog procesora.

Mera u kojoj su predstavnici Intel-a bili ubedljivi je diskutabilna: teme su obuhvatale brojne aspekte upotrebe računara i izneto je mnogo zanimljivih podataka, ali je pitanje šta od toga stvarno treba korisnicima u svakodnevnom radu. Vreme uzleta računarskog entuzijazma je prošlo i vlasnici računara, a posebno kompanije, više nisu spremni da tako olako i bez preke potrebe uleću u potrošačku euforiju “osvežavanja” hardvera.

Pričalo se o boljoj optimalizaciji XML kôda i predstojećih ili već implementiranih tehnologija, kao što su peer-to-peer mreže, prepoznavanje govora (Voice Recognition, VR). Naravno, ključna reč je Windows XP, pošto su mnoga svojstva P4 posebno prilagođena novom MS-ovom operativnom sistemu.

Pentium 4 je u stanju da XML podatke obrađuje znatno efikasnije od ranijih Intel procesora, što može biti značajno jer se stručnjaci slažu u oceni da je XML kôd znatno fleksibilniji i moćniji od HTML-a, pa ga stoga i sve brže zamenjuje u poslovnim aplikacijama.

Jedan od ključnih problemâ je i to što je Athlon, model suparničke kompanije AMD, čija je najveća radna brzina 1,4 GHz, na mnogim testovima pokazivao bolje rezultate od P4 na 1,8 GHz. Sa druge strane, cene računara sa procesorom Pentium 4 i dalje su po 500 dolara veće od onih sa najbržim Athlon-om. Ovo stanje bi, eventualno, moglo da se promeni kada se, krajem 2001, pojave matične ploče za P4 koje koriste SDRAM memoriju umesto skupe Rambus memorije koja je trenutno jedina raspoloživa opcija za P4 sisteme. Analitičari očekuju da će Pentium 4 početi da ostvaruje značajniji uticaj na tržištu tek kada se u njegovoj proizvodnji pređe na 0,13 mikrometarsku tehnologiju, koja bi trebalo da dovede do povećanja proizvodnje i smanjenja cena u odnosu na aktuelni tehnološki postupak od 0,18 mikrona.

Taj predstojeći čip, codename Northwood, bi trebalo da bude brži i efikasniji od postojećih procesora Pentium 4.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.