U trendu

Photoshop – „Hromirani“ tekst

Često se može javiti potreba za primenom metaliziranog teksta (tekst metalnog izgleda), a do do ovog efekta dolazi se na mnogobrojne načine. Jedan od primenjenih efekata može biti i hromiranost površine teksta, kao da su slova obložena hromom, a hromiranje često možemo videti u automobilskoj industriji, gde se neki delovi hromiraju radi zaštite i poboljšanja izgleda (npr. oznake proizvođača, branici…). I mi, u Photoshop-u, možemo postići isti efekat tekstom i sličnim objektima (više radi izgleda, a manje radi zaštite).

1. Pokrenite Photoshop i pripremite novo platno (bilo koje veličine), a pozadina platna neka bude crne boje. Izaberite alatku Type Tool [T] i unesite neki tekst bele boje.

2. Renderujte sloj sa tekstom tako što ćete u paleti „Layers“ kliknuti desnim tasterom iznad sloja sa tekstom i izabrati opciju „Rasterize Layer“. Zatim, na tekstualni sloj primenite efekat preko menija „Layer> Layer Style> Bevel and Emboss…“, a podešavanja neka budu kao ova: Style – Inner Bevel, Angle – 125, Depth – 10 i Blur/Soften – 7. Ova podešavanja ne uzimajte „zdravo za gotovo“, jer podešavanja „Depth“ i „Blur/Soften“ zavise od veličine vaše slike, odnosno, veličine samog teksta. U svakom slučaju pokušajte da dobijete blago „ispupčen“ tekst.

3. Kreirajte novi sloj (layer) preko menija „Layers> Effects> Create Layers“. Sada ćemo sva tri sloja (tekst, senku i osvetljenje) spojiti u jedan sloj izborom menija „Layers> Merge Down“, a pre toga ćemo za aktivan postaviti gornji sloj.

4. Tekst izgleda prilično dobro, ali i dalje ni traga od „metalnog sjaja“. Zato izabrite meni „Image> Adjust> Curves“, te osmotrite kosu liniju koja ide od donjeg levog ugla ka suprotnom desnom; ovde ćemo dodati dve tačke savijanja jednostavnim klikom na površinu. Kliknite dva puta na površinu radi dodavanja dve tačke, te selektujte prvu i premestite je u gornji levi ugao (kao na slici). Alternativa premeštanju mišem je da kliknete na tačku i u donja polja unesete sledeće: Input – 53 i Output – 207. Isto ovo uradite i sa drugom tačkom, a podešavanja su sledeća: Input – 170 i Output – 39. Sada već imamo nagoveštaj metalnog odsjaja, ali još to nije ono pravo.

5. Za zaista pravi efekat trebalo bi primeniti još jednom „Image> Adjust> Curves“, ali ovaj put pozicija tačaka predstavlja nešto što ćete vi odrediti na osnovu prethodnog efekta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.