U trendu

Photoshop – Kreiranje dugmića

Krstareći Internetom ste sigurno na mnogim sajtovima videli vrlo zanimljive dugmiće. Zahvaljujući PhotoShop-u, uz malo truda, svako može da postigne da njegovi dugmići izgledaju trodimenzionalno. Videćemo na jednom primeru kako da kreirate jedno ovakvo dugme (kao na slici).

Primer je realizovan u PhotoShop-u verzije 6.0, ali je isti moguće izvesti u bilo kojoj verziji. Pokrenite Photoshop i izaberite meni „File -> New“. Podesite veličinu buduće slike: širina 220 piksela i visina 100 piksela, mod je RGB, a rezolucija 72 piksela po inču. Izaberite alat „Elliptical Marquee Tool“ i izvršite selekciju u obliku elipse otprilike kao na slici. Kreirajte novi sloj (layer) pritiskom na prečicu sa tastature „Ctrl+N“. Sada ćemo izvršiti podešavanje boja:

  • Prednju boju (Foreground) postavite na: R=117, G=208, B=241.
  • Pozadinsku boju (Background) postavite na: R=7, G=54, B=141.
  • Izaberite alat „Linear gradient“ i vrstu gradijenta na „Foreground to Background“.
  • Povucite alat od vrha selekcije prema dnu. Dobićete nešto što liči na dugme, još ne gubite selekciju.
Izvršićemo pomeranje selekcije na dole, 2-3 piksela preko strelica na tastaturi. Sada Foreground boju podesite da bude bela. Tekuću elipsastu selekciju ćemo smanjiti tako što ćemo izabrati alat „Rectangle Marquee“ i držeći taster „Alt“ napravićemo selekciju od polovine elipse, na dole. Na ovaj način ostaće nam samo gornja poluelipsa. Napravićemo novi sloj – Ctrl+N, i prevući prethodno izabrani „Linear Gradient“ odgore na dole, unutar selekcije. Deselektovaćemo prečicom „Ctrl+D“ i pozvaćemo filter „Filter -> Blur -> Gaussian Blur“, radijus postavite na 2,5 piksela.
  • Držite taster „Control“ i kliknite mišem na prvi sloj (ne pozadinski) da bi učitali selekciju. Strelicama na tastaturi pomerite selekciju na gore za 2-3 piksela.
  • Prečicom „Ctrl+Shift+I“ invertovaćamo selekciju.
  • Napravićemo efekat „Feather“, prečica „Alt+Ctrl+D“ i radijus podesimo na 6 piksela.
I konačno, na kraju, kreirajmo novi sloj i obojimo ga u belo, znači ovu prethodnu selekciju. Trebalo bi da kao rezultat imate dugme kao na slici. Sada vam ostaje da samo dodate neki tekst i dugme je spremno za vaš sajt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.