Photoshop – Opcije štampanja

Photoshop pri štampanju nudi veći broj opcija. Možete recimo podesiti poziciju koju će slika zauzeti na papiru ili je možete skalirati (povećavati/smanjivati) u odnosu na stvarnu veličinu. Sve ovo se radi u okviru dijalog prozora Print Options, gde takođe možete videti i pregled pre štampe (preview) na izabranom tipu papira. Zasenčena linija na ivicama papira predstavlja margine u okviru papira datih dimenzija, oblast na kojoj je moguća štampa obeležena je belom bojom.

Osnovna izlazna veličina svake slike određena je veličinom samog grafičkog dokumenta, a što se podešava preko dijalog prozora pozivom menija Image > Image Size. Skaliranje slike možete izvršiti u Print Options dijalog prozoru promenom veličine i rezolucije slike koja se štampa. Na primer, ako povećate rezoluciju sa 72 ppi za 50% u Print Options dijalog prozoru, slika će se odštampati u rezoluciji 144 ppi; međutim, pri tome veličina slike se neće izmeniti u okviru Image Size dijalog prozora.

Većina modernijih štampača, kao što je AdobePS ili HP LaserJet, obezbeđuju opciju za skaliranje u okviru sopstvenih Page Setup dijalog prozora. Međutim, ovim skaliranjem se menja veličine svih objekata na stranici, dok se istovremeno skaliranje izvršeno preko Print Options dijaloga odnosi samo na štampanu sliku (a ne i na druge objekte, kao što je recimo broj stranice i sl.). Da vas upozorimo i na jedan nedostatak. Unutar dijaloga Print Options na pregled pre štampe ponekad se neće odraziti promene veličine i skaliranja ukoliko ste ova podešavanja izvršili preko dijaloga Page Setup. Zato, da biste izbegli ovo neispravno skaliranje, ako vam je uopšte potrebno da skalirate sliku, odradite to preko dijaloga Print Options; i nikako ne unosite vrednosti za skaliranje u oba dijaloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.