U trendu

PKS: Aplikacija 'PKSinstantPAY' doprinosi bržem razvoju e-trgovine u Srbiji

Aplikacija „PKSinstantPAY“ koja omogućava naplatu proizvoda i usluga „pametnim telefonima“ i drugim uredjajima, može da unapredi i pojednostavi poslovanje kurirskih službi i doprinese bržem razvoju e-trgovine u Srbiji, ocenjeno je danas na skupu u PKS.

PKS je ranije objavila da „PKSinstantPAY“ omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet-kompjuterom i pruža mogućnosti proširenja naplate trgovcima, bez ikakvih inicijalnih i fiksnih troškova.

Objasnila je da je to najsavremeniji način bezgotovinskog plaćanja preko kojeg primalac dobija sredstva odmah na račun non-stop, svih 365 dana u godini.

Aplikacija je namenjena preduzetnicima koji na svojim prodajnim mestima nemaju „POS terminale“ za plaćanje karticama, dok trgovcima koji imaju POS terminale pruža mogućnost proširenja usluga, uz niže troškove transakcija.

PKS, imajući u vidu koliko je mobilni telefon postao deo svakodnevice, očekuje da takav vid naplate postane najzastupljeniji.

Osnova za uspostavljanje procesa plaćanja upotrebom PKS instant PAY aplikacije je standardizovani QR kod (Quick Response), navela je PKS.

PKS je početkom septembra objavila da su „Pink taksi“ i Komercijalna banka postali prvi korisnici aplikacije „PKSinstantPAY“.

Danas, na prezentaciji novog servisa PKS, predstavnici kurirskih službi su istakli da je bezgotovinsko plaćanje od velike važnosti za efikasno poslovanje i jedan od ključnih parametara digitalizacije i razvoja elektronske trgovine, navedeno je u saopštenju PKS.

Sekretarka Udruženja finansijskih institucija PKS Katarina Ocokoljić navela je da je osnova za uspostavljanje procesa plaćanja upotrebom „PKSinstantPAY“ standardizovani IPS QR kod koji se razmenjuje putem mobilnog telefona.

„Plaćanje putem IPS QR koda, korišćenjem IPS skeniraj opcije koja se nalazi u okviru m-banking aplikacija svih banaka, vrlo je jednostavno, u samo par koraka, a novac je na računu trgovaca u roku od nekoliko sekundi, dostupan 24 časa, 365 dana u godini“, istakla je Ocokoljić.

Prema njenim rečima cilj PKS, koja je u saradnji sa svojim partnerom, kompanijom „Payten“, razvila aplikaciju za trgovce, jeste podrška digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća i podsticaj razvoja bezgotovinskog plaćanja.

Aplikaciju je sertifikovala Narodna banka Srbije (NBS), a po uspostavljanju platnog sistema za instant plaćanja NBS, gde je fokus bio na direktnom prenosu sredstava putem elektronskog, mobilnog bankarstva i filijala, omogućeno je tako i instant plaćanje i na prodajnim mestima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.