Plate menadžera u IT sektoru opadaju po prvi put još od 1985.

Po prvi put od 1985. godine, plate najviših IT menadžera u Sjedinjenim Državama i Kanadi su smanjene, a na to je, u najvećoj meri, uticalo nedavno ekonomsko usporavanje. To je rezultat najnovije studije čije je rezultate nedavno objavila konsultantska firma Janco Associates iz Park Sitija, Juta. Studija je obuhvatila primanja IT menadžera u 75 gradova u SAD i 28 gradova u Kanadi.

Ukupna primanja informatičkog rukovodioca (Chief Information Officer, CIO) su tokom prošle godine u velikim kompanijama smanjena za 36% (sa prosečnih 434.416 na 317.699 dolara), a njihovih kolega u kompanijama srednje veličine za 31% (sa 490.559 na 373.941).

U ukupna primanja su, pored osnovice, uračunati i nagradni dodaci (bonus), dodatno slobodno vreme, nadoknada obrazovnih troškova, posebna poslovna putovanja, doplata za kola, berzanske akcije i sl. Prosečna osnovica najvišeg IT menadžera u velikoj kompaniji iznosi, prema ovom istraživanju, 166.566, a u kompaniji srednje veličine 158.055 dolara.

Sa druge strane, prosečna godišnja primanja IT profesionalaca sada prelaze 100.000 dolara.

Primetno je i da pogoršanje ekonomske situacije više pogađa preduzeća srednje veličine i ona se brže odlučuju na smanjivanje troškova i otpuštanje radnika, kaže Viktor Janulaitis, prvi čovek Janco Associates-a. On dodaje i da su mnoge veće kompanije zamrzle prijem novih radnika i produžile intervale za normalna povećanja plata.

Umanjeni ukupni prihodi kompanija doveli su, prema rečima Janulaitisa, do smanjivanja ukupnih budžeta za isplatu plata u kompanijama. Smanjenje tražnje za IT profesionalcima, po njemu, jeste posledica nastojanja da se smanje troškovi i izbegne zatvaranje kroz smanjenjem broja rukovodećih mestâ koja odvlače veliki deo budžeta namenjenog platama.

Osim toga, Janulaitis je skrenuo pažnju i na to da energetska kriza u Kaliforniji veoma pogađa Silicijumsku dolinu, u kojoj je sve veći broj kompanija pred samim zatvaranjem ili najavljuje velika otpuštanja radnika.

To bi mogao biti jedan od ključnih parametara u određivanju visina prihoda IT menadžera u narednom periodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.