Playstation II i u Evropi

Pola miliona PlayStation 2 (PS2) konzola za igranje od ovog se meseca prodaje širom starog kontinenta, a Sony će, osim što ne može da zadovolji veliku potražnju, morati da se suoči i sa ograničenjima koja nameću poreski propisi EU.

Evropska premijera konzole za igranje sa ugrađenim DVD plejerom odgađana je nekoliko puta zbog premalih kapaciteta jedine Sony-jeve fabrike za proizvodnju PlayStation-a blizu Tokija.

Naposletku je Sony pribegao sistemu pretplate kao osiguranju dostave konzole evropskim kupcima još pre katoličkog Božića.

Prema procenama kompanija za istraživanje tržišta, evropski kontinent je najveće tržište za konzole za igranje, no Sony je, uprkos tome, ipak odlučio da to područje ostavi poslednje.

Osim što su konzolu dobili posle svih drugih, Evropljani će je i plaćati skuplje. PlayStation 2 u Americi košta 299 dolara, u Japanu 360, u Nemačkoj 403, u Francuskoj 414, a u Velikoj Britaniji čak 450 dolara.

Od svetske premijere na PlayStation festivalu u Tokiju, u martu, pa do kraja novembra, u Japanu je prodato 3,5 miliona komada PS2 konzole, a u SAD je samo u prvom danu prodato pola miliona komada. Sony se nada da će do kraja svoje fiskalne godine, koja se završava u martu sledeće godine, i u Evropi uspeti da isporuči oko 3 miliona konzola.

Prodaja PlayStation konzola trenutno čini oko 28% Sony-jevog ukupnog profita, ali taj izuzetan finansijski rezultat mogao bi biti ugrožen zbog neprecizne definicije proizvoda u zakonima EU. Kompanija Sony smatra da je PS2, sa svojim 128-bitnim procesorom, budućom mogućnošću povezivanja na Internet i DVD plejerom, zapravo, nova vrsta kompjutera. Carinska kancelarija Velike Britanije, gde je smešten Sony-jev evropski centar, ne slaže se s tom definicijom, već konzolu uvršćuje u kategoriju uređaja za igranje.

Kamen spoticanja nalazi se u klasifikaciji proizvoda u zakonima EU. Proizvodi klasifikovani kao “uređaji za digitalno procesiranje podataka”, što je uobičajeni opis za kompjutere, oslobođeni su tog poreza.

Sony će se žaliti na odluku britanske carine koja je PS2 klasifikovala kao uređaj za igranje, a dok se spor ne reši, kompanija je prihvatila 2,2% poreza – što iznosi 9 dolara po komadu.

To će kompaniju stajati milione dolara, ali se čini i kao svojevrsna pravda, jer je cena konzole ionako za evropske poreske obveznike veća nego za japanske ili američke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.