U trendu

Pojavio se mrežni zabavni centar Sony EVilla

Jedan od Sony-jevih novih proizvoda mogao bi se podvesti pod sterilnu, bezličnu i neprivlačnu kategoriju “Internet uređaj”, ali u Sony-ju više vole da ga nazivaju “mrežnim zabavnim centrom”.

Radi se o uređaju EVilla, čiji je prototip predstavljen samim početkom ove godine, a nedavno je premijerno prikazan i prvi primerak namenjen prodaji. Ova simpatična naprava koristi procesor Geode GX1R i verziju operativnog sistema Be namenjenu Internet uređajima – BeIA OS 1.0, a od standardnih Internet uređaja se razlikuje najviše po tome što omogućuje da se jednim jedinim pritiskom na dugme povežete sa zabavnim sadržajima na Internetu, a prevashodno sa audio i video klipovima i živim prenosima. Osim toga, uređaj je u stanju da automatski preuzima vesti i e-poštu – možete ga, recimo, podesiti da ih pokupi u ponoć, a potom ih na miru pregledate ujutro, bez potrebe za povezivanjem na Mrežu i zauzimanjem telefonske linije.

Cena ovog uređaja u prodaji je 500 dolara, s tim što je za njegovo korišćenje neophodno pretplatiti se i na mrežnu službu EVilla, sa kojom se uređaj povezuje posredstvom telefonske linije. Cena pretplate je 22 dolara mesečno, uz vremenski neograničen pristup. U pretplatu je uključena i mogućnost kreiranja do četiri korisnička profila, sa zasebnim adresama za e-poštu i po sopstvenoj želji podešenim parametrima Internet čitača. Korisnicima službe EVilla korišćenje naloga nije ograničeno samo na upotrebu istoimenog uređaja, već ga mogu koristiti i za povezivanje ličnog računara ili bilo drugog uređaja koji je u stanju da se poveže na Internet.

Zanimljivo je da zlokobni naziv “Internet uređaj”, izgleda, nikome ko se usudio da ga upotrebi ništa dobro doneo nije. Tako je 3Com prestao da proizvodi svoj uređaj Audrey još u martu, svega šest meseci posle izlaska na tržište. Kompanija Netpliace je još u novembru najavila da će prestati sa prodajom svog I-opener-a. Webplayer kompanije Virgin Entertainment Group je na tržištu izdržao svega tri meseca, dok je Gateway upravo zaokupljen time u kom pravcu da izmenu svoju poslovnu politiku u segmentu Internet uređaja.

Sony, očigledno, ima neke dodatne adute u rukavu, čim posle tolikih neuspeha svojih konkurenata i sâm želi da se okuša na ovom polju. Smatra se da oni računaju na marketinšku snagu svog imena u oblasti elektronike široke potrošnje, te da smatraju da će to biti činilac koji će im omogućiti da preskoče prepreku na kojoj je većina ostalih popadala. Ideja koja se sugeriše korisnicima je da je EVilla vrlo pogodan kao zamena za drugi računar u kući; dakle, namenjen je prevashodno porodicama koje u kući imaju “gužvu” u Internet saobraćaju, a jedan kompjuter im nije dovoljan da bi “svi došli na red”.

Uređaj EVilla čini kućište teško 14,3 kg sa ugrađenim 15-inčnim (ali uspravno postavljenim!) CRT prikazom sa rezolucijom 800 x 1024. Naravno, uz to dolaze i tastatura i miš. Ovako orijentisan prikaz smanjuje ili čini izlišnom potrebu vertikalnog skrolovanja sadržaja na mnogim popularnim web lokacijama (širina prikaza od 800 piksela je u skladu sa rezolucijom za koju su web strane obično pisane – 800 x 600, dok 1024 umesto standardnih 600 piksela većinu stranica čini vidljivim odjednom, u celini), a, sve u svemu, uređaj najviše podseća na iMac kojem je “malo porasla glava”.

Od ostalih komponenti, pored ugrađenog 56k modema, EVilla raspolaže i dvama USB portovima, na koje se mogu priključiti štampač ili, recimo, Zip drajv. Pored toga, ugrađen je i jedan Ethernet priključak, namenjen širokopojasnoj usluzi EVilla, koja će biti dostupna krajem godine, kao i prorez za Memory Stick, memorijsku karticu koja se koristi u digitalnim kamerama i MP3 player-ima, što omogućuje gledanje fotografije i slušanje muzike.

Sve u svemu, Sony-jeva koncepcija je vrlo zanimljiva i deluje kao da ima izgleda na uspeh, ali se pitamo da nisu prenebregli jednu sitnicu: domaćinstva koja već imaju web naloge se verovatno neće baš tako odlučiti da ih se odreknu ili plaćaju dodatnih 20 dolara mesečno za novi nalog, a sve to samo zarad Sony-jevog aparata – čak ni u Americi 20 dolara više nisu pare za bacanje

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.