U trendu

Britanska policija će moći da pregleda internet istoriju svakog korisnika

U britanskom parlamentu je predstavljen predlog vlade te zemlje, novi zakon kojim bi policija imala velika ovlašćenja po pitanju nadzora svojih građana. Novi zakon uvodi obavezu svim ISP-ovima da čuvaju podatke o internet pretraživanju svih svojih korisnika u periodu od najmanje 12 meseci, za slučaj da ih obaveštajne agencije ili policija zatrebaju.

Ukoliko bi postojala potreba za tim, policija bi morala da ima sudski nalog, i sa njim bi mogla da vidi sve adrese kojima je određeni korisnik pristupio. To uključuje i alate za pretraživanje i pretraživane pojmove, bez obzira da li je korisnik registrovan na te sajtove  Razlog za uvođenje ovakvog zakona je sigurnosne prirode, jer organi reda smatraju da će svoj posao obavljati bolje ako imaju pristup istoriji internet pretraživanja za svakog sumnjivog građanina.

Lord Karil, bivši član Liberalno-demokratske partije rekao je za Skaj Njuz:“ To je značajan i silan zakon koji će omogućiti vlastima da što lakše uhvate ozbiljne i organizovane kriminalce i teroriste, kako bi zaštitili građane.

U Britaniji je ovaj potez pokrenuo raspravu o postizanju mere privatnosti i sigurnosti, ali vlada i dalje ostaje pri svom. Protivnici ovakve ideje smatraju da je to kršenje prava ljudi o privatnosti.  Operateri u Velikoj Britaniji nisu oduševljeni idejom da moraju da čuvaju ogromne količine podataka, pa je vlada predložila da im se ta usluga plati.

Mnoge kompanije, uključujući Apple i WhatsApp, nude korisnicima neki oblik zaštite poruka, koje čak i same velike i moćne kompanije nisu tehnički u stanju da razmrse.

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.