Pošaljite dvojnika na poslovni sastanak

Avatar. Hmm, reč koja asocira na ime nekog mitološkog bića ili naziv ratobornog afričkog plemena. U stvari, izraz koji označava sliku, grafički prikaz realne osobe u virtuelnom okruženju. U početku su to bile ikonice, a sada, sve češće, trodimenzionalni likovi koji se kreću i izgledaju kao ljudska bića. Kompanija BT je došla na ideju da razvije tehnologiju koja ovakve likove uključuje u online-konferencije i, na taj način, virtuelne sastanke čini sličnim pravim susretima za stolom.

Sistem koji će biti lansiran idućeg leta donosi mogućnost učesnicima konferencije da u virtuelni svet pošalju svog predstavnika/dvojnika u obliku animiranog avatara. Do sada je postojala mogućnost da svaki učesnik konferencije izabere svoju ikonu koja će ga predstavljati, ali je kompanija BT otišla korak dalje i osmislila sistem koji omogućuje da korisnici izaberu trodimenzionalni, ljudski lik, koji može da se kreće i gestikulira.

Naravno, moguće je da učesnici sastanka pomoću web-kamere šalju svoju sliku, ali je uzeto u obzir da se konferenciji najčešće pristupa od kuće, putem sporijih veza. Upotrebom avatara se otklanjaju smetnje nastale sporim prenosom podataka, a takođe se omogućuje i lako zadavanje pokreta i gestova dvojniku koji sedi za stolom (vidi sliku).

Kako će sve to izgledati? U trenutku kada se u konferenciju uključite, na monitorima se vidi avatar koji ulazi u virtuelnu salu za sastanke i seda na svoje mesto. Kada poželite da kažete nešto, dajete naredbu avataru da podigne ruku i zatraži reč. Naravno, u čelu stola sedi predsedavajući, osoba koja vodi sastanak. U svemu ima i duhovitih momenata: ako gledate još neki prozor na ekranu vašeg PC-a, što će reći ako vam je sastanak dosadan, vaš avatar će početi da kopa po papirima i da odsutno crta po njima. Izbegavanje dosadnih izlaganja će biti znatno otežano.

Kompanija BT trenutno radi na tome da virtuelne osobe učini što životnijima, sa što većom paletom kretnji, gestova i izraza lica. Takođe će ponuditi i mogućnost da sebi izradite dvojnika prema vlastitoj fotografiji, i na taj način postignete maksimalnu sličnost sa pravim, „offline“ sastankom. Bilo bi zaista sjajno kada bi avatar mogao sve da uradi umesto nas i da sam podnese teret dosadnog sastanka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.