U trendu

Postajemo terminatori: Napravljena veštačka koža koja sama zaceljuje

Naučnici na jednom briselskom univerzitertu uspeli su da daju robotima mogućnost samozaceljivanja koja im omogućuje da se ‘oporave’ čak i ako ih ubodu ili poseku nožem, piše Sun.

To podsjeća na ulogu Arnolda Švarcenegera kao kiborg-asasina u Terminator filmovima, ali srećom za čovečanstvo, ovi roboti teško da će se tako skoro pobuniti protiv čovečanstva. Za sada uglavnom skupljaju voće, povrće i druge mekane predmete s fabričkog poda. A mogli bi imati i važniju ulogu u poboljšavanju ljudske prostetike.

Da bi proizveli robote koji imaju „kožu“ i „meso“, naučnici su koristili polimere koji se poput želea stapaju zajedno kada ih zagrejavamo ili hladmo, prenose mediji u regionu.

– Rezultati ovog istraživanja otvaraju obećavajuće perspektive. Roboti će biti ne samo biti lakši i sigurniji, već će isto tako biti u stanju da rade duže bez da ih se konstantno treba popravljati – rekao je jedan profesor koji je pronašao način da ruke robota budu istovremeno meke, kako bi mogle kupiti osetljive predmete, ali i sposobne da izdrže kontakt sa oštrim predmetima.

Pravi roboti ubice možda deluju kao daleka budućnost naspram ovih, ali uvek postoji opasnost da u budućnosti jedna ili više država odluči da napravi vojsku mašina.

– Pitanje nije samo kada će se to dogoditi, već mi još uvek ne znamo hoće li to ići u korist odbrambenim ili napadačkim operacijama, i kakvi će sve biti učinci – dodao je profesor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.