PowerPoint – Linkovanje

Pošto je PowerPoint proizvod Microsoft-a, a Microsoft je vrlo okrenut Internetu, sam softver vam dozvoljava da uradite mnogo sa hiperlinkovima. Pre nego što dodate link vašoj PowerPoint prezentaciji, prođite kroz celu prezentaciju radi detaljnijeg upoznavanja i sticanja boljeg uvida, a sve radi najboljeg raspoređivanja linkova. Hiperlinkovi su vrlo korisni u jednoj PowerPoint prezentaciji, jer vam omogućavaju da prezentujete i informacije koje nisu sastavni deo same prezentacije, što vam smanjuje potrebno vreme za uređenje prezentacije, jer ne morate da ubacujete nove slajdove.

  • Kliknite na neki od slajdova radi njegovog selektovanja.
  • Da bi ste videli „Drawing“ paletu izaberite meni „View> Toolbars> Drawing“. Sa nove palete izaberite alatku „Textbox“ i koristeći miša „nacrtajte“ na slajdu tekst okvir, i to tako što kliknete bilo gde na slajd, i zatim držeći pritisnut taster vučete u smeru dole i desno. Kada ste zadovoljni veličinom otpustite taster.
  • U novi tekst okvir ukucajte neki tekst i zatim selektujte deo teksta koji će biti hiperlink (link) ka drugom sadržaju. Te, izaberite meni „Insert> Hyperlink“ ili pritisnite prečicu sa tastature „Ctrl+K“.
  • Pojaviće vam se dijalog prozor „Insert Hyperlink“, gde ćete u liniju „Type the File or Web page name“ uneti sam link ili ćete ga izabrati iz donje liste. Na kraju kliknite na „OK“.
Kada se vratite na slajd, deo tekst koji predstvalja link će promeniti boju, a pošto se nalazite u modu za uređivanje (editing mode) prezentacije, nećete moći da proverite funkcionalnost linka. Zato pritisnite taster „F5“ na tastaturi i probajte link.

Na isti način, sa slajda možete linkovati i neki dokument sa vašeg diska. Na primer, imate u Excel-u neku tabelu sa podacima koju želite da prikažete, ali da za to ne bi uređivali poseban slajd i mučili se oko formatiranja, vi jednostavno sa slajda pozovite dati dokument:

  • Uradite sve kao i u prethodnom postupku samo što ćete u dijalog prozoru „Insert Hyperlink“ kliknuti na naslov „Recent files“, pa će vam se u listi pojaviti dokumenti sa diska na kojima ste radili u poslednje vreme. Jednostavnim klikom ćete izabrati željeni fajl.
  • Ukoliko dokument nije u listi, kliknite dugme „File…“ pa željeni fajl pronađite na disku pomoću klasičnog „Browse“ dijalog prozora.
Kada pokrenete prezentaciju (F5), i kliknete na link ka dokumentu, otvoriće vam se odgovarajuća Office aplikacija sa učitanim željenim dokumentom. Kada želite da se vratite na slajdove prezentacije, samo pritisnite kombinaciju „Alt+strelica levo“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.