Pragmatičan prelazak na Windows XP Professional (I deo)

Nakon Microsoft-ovog puštanja na tržište novog operativnog sistema Windows XP, 24. avgusta ove godine, u OEM varijanti, u Microsoft-u smatraju da nećete pogrešiti ako svoje poslovanje zasnujete na njihovoj novoj platformi. Ali, da li je to tako i da li vi neizbežno morate da pređete na novi operativni sistem? U ovom i sledećem prilogu izložićemo vam nekoliko najvažnijih razloga zašto treba biti pragmatičan u vezi sa prihvatanjem i prelaskom na novi operativni sistem.

  • Performanse – Iako Microsoft iznosi da XP nadmašuje performanse Windows-a 2000 u radu i sa 16-bitnim i 32-bitnim aplikacijama, benchmark testovi korišćenjem standardnih testnih paketa govore nešto sasvim drugo. Po testovima Windows NT 4.0 i dalje nadmašuje Windows 2000 i Windows XP Professional po grafičkim performansama. Ovo je možda i stoga što Windows NT 4.0 ima sigurno najbolje grafičke drajvere. Ipak, poruka je jasna, da bi Windows XP Professional došao na nivo performansi prethodnih verzija, sigurno će trebati da dočekamo prvi Service Pack.

  • Pitanje hardverske kompatibilnosti – Uprkos tome što je Windows XP „podignut“ 24. avgusta, ovo je ipak izdanje namenjeno OEM kompanijama, koje su prilagodile svoje sisteme novom operativnom sistemu. Posledica ovoga je da treće kompanije (one koje proizvode PC komponente) svoj hardver još nisu dovoljno istestirale, a neke od njih nisu ni započele testiranja. Iz ovoga nastaje problem nekompatibilnosti i novije, ali i starije opreme koja je možda ugrađena na vaše sisteme. Ukratko, industriji treba malo vremena da uhvati korak sa Microsoft-om.

  • Bezbednost sistema – Mnogi korisnici su zapazili da uz Windows XP Professional (Realise Candidate 1 i RC2) dolazi i firewall aplikacija. U stvari, sistem administratori koji su već istestirali ovaj firewall primetili su da on ne zaustavlja sav neželjeni saobraćaj. Ovo znači da svaka kompanija koja prihvati Windows XP, mora da instalira jači firewall od onoga koji dolazi uz operativni sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.