U trendu

Prečice za lakši rad sa Firefox-om

Jedna od najboljih mogućnosti web browser-a Firefox je istovremeno prikazivanje više stranica na posebnim karticama, a one se mogu otvarati pritiskanjem odgovarajuće kartice. Umesto da tražite opciju u meniju da biste otvorili novu karticu, pritisnite CTRL+T i otvorićete praznu stranicu na novoj kartici, s kursorom u adresnom polju. Da biste otvorili neku hipervezu na novoj kartici, desnim tasterom miša pritisnite hipervezu i izaberite Open Link in New Tab ili je označite i pritisnite točkić na mišu.
Da bi se hiperveze, koje se obično otvaraju u novom prozoru čitača, otvarale na novoj kartici, izaberite Tools-Options-Tabs, zatim New Tab i pritisnite OK. Ukoliko vam je lakše da se između kartica krećete pomoću tastature, pritisnite CTRL+Tab da biste karticu otvorili na desnoj strani, ili CTRL+Shift+Tab ako želite da je otvorite s leve strane. Da biste uneli URL adresu ili kriterijum za pretraživanje u adresno polje, pritisnite CTRL+L ili Alt+D. Ako ste već uneli ime domena u adresno polje, nemojte gubiti vreme i unositi .com, nego pritisnite CTRL+Enter da biste dodali taj nastavak i direktno prešli na izabranu stranu. Prečica za .org je CTRL+Shift+Enter, a za .net Shift+Enter.
Da biste uneli termin za pretraživanje u polje Search Bar, pritisnite CTRL+K. Kada hoćete da menjate dostupne usluge za pretraživanje, pritisnite CTRL+strelica nadole ili CTRL+strelica nagore. Da biste pronašli određeni tekst na tekućoj strani, pritisnite CTRL+F, što otvara paletu Find, ili samo kosu crtu (/) da biste otvorili paletu Quick Find. Za razliku od palete Find, koja nudi nekoliko osnovnih opcija za pretraživanje, paleta Quick Find ima samo polje u koje se unosi termin za pretraživanje. Da biste prešli na sledeće pojavljivanje traženog termina, pritisnite taster F3.
Ako želite da veb-lokaciju koju pregledate uvrstite u spisak omiljenih, izaberite Bookmarks-Bookmark This Page ili pritisnite CTRL+D. U dijalogu Add Bookmarks pritisnite strelicu u meniju Create In da biste prikazali spisak direktorijuma u koje ste nedavno dodavali izabrane lokacije. Ako u tom spisku ne pronađete traženi direktorijum, pritisnite strelicu s desne strane opcije Create In. Nakon toga će se dijalog Add Bookmark proširiti i moći ćete da izaberete bilo koji direktorijum ili da napravite novi. Kada završite, pritisnite OK.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar