U trendu

Predstavnici 28 zemalja spremni da rade na obuzdavanju rizika od veštačke inteligencije

Delegati iz 28 zemalja, uključujući SAD i Kinu, saglasili su se danas u Velikoj Britaniji da rade zajedno na obuzdavanju potencijalno katastrofalnih rizika koje donosi nagli napredak u oblasti veštačke inteligencije.

U fokusu prvog međunarodnog Samita o bezbednosti veštačke inteligencije, koji se danas i sutra održava u Blečli Parku, bivšoj špijunskoj bazi u blizini Londona, nalazi se najsavremenija, „granična“ veštačka inteligencija, za koju neki naučnici upozoravaju da bi mogla da predstavlja rizik za opstanak čovečanstva.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da usvojena deklaracija predstavlja „značajno dostignuće“, budući da su se najveće svetske sile u oblasti veštačke inteligencije saglasile o hitnosti razumevanja rizika od veštačke inteligencije.

Potpredsednica SAD Kamala Haris pozvala je Veliku Britaniju i druge zemlje da deluju još dalje i brže, naglašavajući transformacije koje veštačka inteligencija već donosi i potrebu odgovornosti tehnoloških kompanija, i kroz legislativu.

U američkoj ambasadi u Londonu, Haris je danas rekla da svet treba da počne da deluje odmah kako bi se pozabavio „celim spektrom“ rizika od veštačke inteligencije, a ne samo egzistencijalnih pretnji kao što su obimni sajber napadi ili biološko oružje dizajnirano veštačkom inteligencijom.

Sunak, bivši bankar koji voli tehnologiju i koji želi da Velika Britanija bude središte za računarske inovacije, opisao je Samit o bezbednosti veštačke inteligencije kao početak globalnog razgovora o bezbednom razvoju veštačke inteligencije.

Haris bi sutra trebalo da prisustvuje samitu, zajedno sa vladinim zvaničnicima iz više od 20 zemalja, uključujući Kanadu, Francusku, Nemačku, Indiju, Japan, Saudijsku Arabiju i Kinu.

Te zemlje su obećale da će raditi na „zajedničkom dogovoru i odgovornosti“ o rizicima od veštačke inteligencije i dogovorile održavanje niza sastanaka.

Južna Koreja će za šest meseci biti domaćin mini virtuelnog samita o veštačkoj inteligenciji, a u Francuskoj će biti održan novi za godinu dana, uz prisustvo zvaničnika.

Zamenik kineskog ministra nauke i tehnologije Vu Džaohui rekao je da je tehnologija veštačke inteligencije „nesigurna i neobjašnjiva“ i da joj „nedostaje transparentnost“.

„Ona donosi rizike i izazove u pogledu etike, bezbednosti, privatnosti i pravičnosti“, kazao je Vu, napominjući da je kineski predsednik Si Đinping prošlog meseca pokrenuo Globalnu inicijativu za upravljanje veštačkom inteligencijom.

Direktor kompanije Tesle, američki milijarder Ilon Musk sutra bi trebalo da razgovara sa Sunakom o veštačkoj inteligenciji pred kamerama. Tehnološki milijarder je bio među potpisnicima izjave koji su ranije ove godine upozorili na opasnosti od veštačke inteligencije za čovečanstvo.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, rukovodioci američkih kompanija iz oblasti veštačke inteligencije i uticajni naučnici takođe su na sastanku u Blečli Parku, nekada strogo poverljivoj bazi za razbijanje šifri, koja se smatra rodnim mestom modernog računarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar