U trendu

Premrežavanje mreže

Dvojica naučnika – dr Vidžaj Pend (Vijay Pande) i Majkl Šerts (Michael Shirts) – smislila su način kako da iskoriste milione kućnih kompjutera povezanih sa Internetom, razasutih širom sveta, za rešavanje najsloženijih naučnih problema.

Povezivanje svetskih kompjutera, što opisuju pojmom distributed computing, pružiće astronomima, biohemičarima i drugim naučnicima brzu i jeftinu alternativu superkompjuterima.

Dvojica naučnika kažu u časopisu Science: “Već se na nekoliko projekata pokazalo kako je podela posla ovako divovskih razmera izuzetno korisna.

Tajna je u tome da se veliki zadatak podeli u sitnije delove kojima može da barata jedan kompjuter. Primer jeSETI@home (verovatno ste i sami letos dobijali forward-ovane poruke da se priključite programu SETI) eksperiment sa centrom u Berkliju u Kaliforniji, koji uz pomoć pola miliona personalnih računara analizira radio-signale iz svemira i tako traži inteligentni život izvan Zemlje. Ogroman broj procesora postiže snagu veću čak i od najjačeg superkompjutera.

U samo tri godine, projekat je postigao ono za šta bi jednom superkompjuteru trebalo oko 400 hiljada godina. Naučnici procenjuju da bi se uključivanjem samo polovine kompjutera sa Internet vezom dobio kapacitet za 300 projekata veličine SETI-ja – od kompjuterskog modelovanja klime do simulacije nuklearne reakcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.