U trendu

Priča o BIOS-u

BIOS (Basic Input Output System) predstavlja veoma važan element svake matične ploče. Inače, upravo su proizvođači BIOS-a omogućili da se pojave IBM kompatibilni kompjuteri, te su na taj način doveli do današnjih PC računara kakvih ih poznajemo. Na samom početku istorije PC računara bilo je mnogo proizvođača BIOS-a, a kasnije velike pravne i tenničke poteškoće su svele broj proizvođača na nekoliko, tako da danas najčešće nailazimo na Award-ov i AMI-jev BIOS. Ponekad se kod ploča koje proizvode brand name kompanije kao što su IBM, Compaq ili Intel, može naći i BIOS proizvođača Phoenix koji takođe ima dugu tradiciju.

U prošlosti su BIOS-i bili veoma različiti sa zaista različitim funkcijama, a sve u zavisnosti od vrste matične ploče, te su proizvođači sa svakom novom verzijom dodavali sve više dodatnih funkcija. Danas na polju BIOS-a različitih proizvođača nema velikih značajnih razlika, tako da bez obzira čiji je BIOS implementiran na vašoj matičnoj ploči, budite sigurni da će BIOS odraditi svoj posao.

Iako svaki moderan BIOS nudi veliki izbor opcija i promena radnih parametara matične ploče, za manje iskusne korisnike najbolje je da ne diraju optimalno postavljene parametre (one koje BIOS automatski postavi). Određena podešavanja chipset mogu dovesti do samo malih poboljšanja performansi sistema koje se u svakodnevnom radu uopšte neće primetiti, a vrlo je verovatno da će dovesti do nestabilnosti rada same ploče. Ako ste se kojim slučajem „poigrali“ sa paramertima vašeg BIOS-a i Windows je počeo da nestabilno radi, najbolje rešenje je vraćanje parametara BIOS-a na standardne (default) vrednosti. Nešto više informacija o postavkama u BIOS-u možete pronaći u, inače vrlo šturim, uputstvima za matične ploče proizvođača. Ipak, ako niste sasvim sigurni čemu koja opcija služi – nemojte „dirati“ BIOS. A ako ste tako nešto već uradili, uđite u BIOS i pronađite opciju „Load BIOS defaults“ ili „Load setup defaults“, pa izađite iz BIOS-a sa novim standardnim postavkama. Ukoliko ni ovo ne pomogne, najbolje je da potražite pomoć tehničke podrške od firme od koje ste nabavili vaš kompjuter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.