U trendu

Prisustvo metana ukazuje na postojanje života na Marsu

Nasini (NASA) stručnjaci su objavili da su otkrili velike količine metana na Marsu, što bi moglo značiti da na njemu ima života. Naime, velike količine ovog "gasa života", a posebno činjenica da je njegov nivo najviši tokom toplijih perioda godine, jesu još jedan argument u prilog teoriji da bi u vodi pod Marsovom zaleđenom površinom mogao da buja život mikroba metanogena. Metan je na Marsu otkriven još pre pet godina, međutim, pošto ga Sunčevi zraci uništavaju, velika prisutnost tog gasa u atmosferi pokazuje da se on stalno i iznova stvara, geološkim ili biološkim procesima.
"Činjenica da smo otkrili tri područja u kojima Mars ispušta metan podrazumeva da se pod njegovom površinom odvijaju određeni procesi", izjavio je Nasin naučnik Mihael Muma (Michael Mumma). "Stvaranje metana ima jedan od dva moguća uzroka. Prvi je geohemijski, a drugi biološki", objasnio je još ovaj naučnik. Ako je izvor geološki, to znači da nastaje u aktivnim vulkanima ili u procesu koji se naziva serpentinizacija, u kojem minerali bogati olivinom i piroksenom hemijski reaguju s vodom. Na Marsu do sada nisu otkriveni aktivni vulkani.
"Ovaj proces bi se mogao odvijati na Marsu. U tom slučaju metan možemo očekivati samo u vulkanskim područjima", ističe dr Muma. "Međutim, moguće je da su uzrok biološki procesi koji se odigravaju blizu površine tla ili duboko ispod područja večnog leda. Želimo da napravimo karte stvaranja gasa kako bismo otkrili koji je izvor verovatniji, geološki ili biološki", kaže dr Muma. Mnogi naučnici veruju da su mikrobi mogli preživeti hiljadama hodina ispod zaleđene površine Crvene planete na dubinama u kojima voda postoji u tekućem stanju. U nekim područjima, kraterima ili kanjonima, ti bi delovi tla mogli biti povezani s atmosferom i metan bi tuda mogao da izlazi na površinu.
Stručnjaci su pomoću infracrvenog spektroskopa pratili 90 odsto površine Marsa punih sedam godina i otkrili područja prisustva metana u kojima ima oko 19.000 tona tog gasa. U tim posmatranjima korišćeni su moćni teleskopi na Zemlji i Nasin orbiter koji kruži oko Marsa. Na Zemlji, metan u velikim količinama stvaraju životinje, kao što su krave, ovce i koze. On nastaje i tokom truljenja biljaka bez prisustva kiseonika. Ovaj gas je i glavni sastojak zemnog gasa. "Metan je proizvod biologije", izjavio je tim povodom britanski stručnjak za Mars, profesor Kolin Pilinger (Colin Pillinger). "Ako u atmosferi Marsa ima metana, mora postojati i njegov stalni izvor. Najočigledniji izvor tog gasa su organizmi. Zato, ako otkrijete metan u atmosferi, možete očekivati da ćete naći i život. To još nije konačan dokaz, međutim, vredan je istraživanja. Šta može biti divnije od saznanja da nismo sami ovde?", rekao je profesor Pilinger.
Prošle godine Nasini stručnjaci su objavili da je njihov Phoenix Mars Lander definitivno potvrdio da u tlu te planete postoji voda. Ali, na konačnu verziju istine o izvoru metana moraćemo da pričekamo još nekoliko godina. Očekuje se da će ta dilema jednom za svagda da bude rešena kada Nasin Mars Science Laboratory bude lansiran 2011. godine put Crvene planete. On će imati instrumente potrebne za razlikovanje između ugljenika koji je nastao u biološkim i onog nastalog u geološkim aktivnostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.