Prodaje se više od milion telefona dnevno

Objavivši rezultate istraživanja tržišta mobilnih telefona za drugo tromesečje 2002. godine, agencija „Gartner“ pokazala je da je posle perioda zastoja i krize u telekomunikacionom sektoru ovaj segment tržišta počeo da se oporavlja. Prodaja mobilnih telefona bila je za 0,8% veća nego u istom periodu prošle godine, a ukupan broj prodatih aparata iznosio je 98,7 miliona.

Na prvom mestu po prodaji tada se nalazila „Nokia“, koja je zahvatala 35,6% svetskog tržišta, a zatim su sledile kompanije „Motorola“ (15,7%), „Samsung“ (9,5%), „Siemens“ (8,4%) i „SonyEricsson“ (5,4%). Zajednički nastup kompanija „Sony“ i „Ericsson“ nije urodio plodom, jer švedski proizvođač najavljuje istupanje iz „saveza“ koji nije doneo očekivani rast prodaje.

Ovih dana agencija „Gartner“ objavila je rezultate istraživanja tržišta za treće tromesečje 2002. godine. Ti rezultati pokazuju da se nastavlja tendencija rasta prodaje i da će ova godina, najverovatnije, prevazići do sada rekordnu 2000. godinu. Svakoga dana, pokazuju rezultati, u svetu je kupovano više od milion telefona – za tri meseca prodato je 104,3 miliona aparata, što predstavlja rast od 7,8% u odnosu na isti period prošle godine. Agencija predviđa da će ukupan broj prodatih mobilnih telefona u 2002. godini dostići 415 miliona komada.

Rast se objašnjava pojavom nove generacije telefona, opremljenih ekranima u boji, s mogućnošću slanja multimedijalnih poruka i surfovanja Internetom, koji su „probudili“ zasićeno tržište najrazvijenih zemalja, gde korisnici svoje stare modele sada zamenjuju novim. Prodaja je porasla na svim kontinentima, i u nerazvijenim zemljama, jer su proizvođači bolje prišli tržištima sa slabijom kupovnom moći, nudeći i skromnije modele za „pliće“ džepove.

„Nokia“ je u trećem tromesečju učvrstila svoju vodeću poziciju, povećavši prodaju i zahvativši 36% svetskog tržišta. „SonyEricsson“ ponovo nije uspeo da ostvari zadovoljavajuće rezultate, jer je prodao manje od pet miliona telefona, što je malo u poređenju sa 8,5 miliona, koliko su dve firme prodavale kada su samostalno radile.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.