U trendu

Proizvodnja nervnih ćelija na pokretnoj traci

Timu naučnika iz SAD pošlo je rukom da jedinstvenim postupkom izdvoji ćelije iz koštane srži i iz njih razvije nervne ćelije. Ovaj eksperiment je sproveden na Robert Wood Johnson Medical School (Rutgers University) u Piscataway (New Jersey), a objavljen je u „Journal of Neuroscience Research“.

Pozitivni ishod ovog ogleda bi paralisanim osobama, kao i obolelim od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti mogao da ulije novu nadu u izlečenje, jer lekari smatraju da je moguće razvijanje postupka, kojim bi se ovako dobijene nervne ćelije presadile, npr. u kičme paralisanih osoba.

A sudeći po rezultatima istraživanja, naučnicima je sasvim dovoljna koštana srž, koje ima u izobilju, da stvore one ćelije, koje bi ponovo mogle da povežu prepolovljene nervne puteve u kičmi. Ove iste ćelije, istraživači žele da primene i kao „rezervno“ tkivo, da bi popravili oštećenja mozga nastala usled Alchajmerove i Parkinsonove bolesti ili nekog drugog neurodegeneratvinog oboljenja. Međutim, proći će godine dok postupak ne sazri za operativnu primenu i postane rutinski postupak.

Preobražaj koštane srži u nervne ćelije, naučnici su u laboratoriji uspeli da izvedu već i sa ljudskim tkivom. U ogledima sa životinjama se otišlo čak i korak dalje. Istraživači su nervne ćelije, dobijene na ovaj način, uspeli da presade u mozak pacova i posmatrali su kako one uspešno preuzimaju funkcije prethodno uništenog nervnog tkiva, što podgreva nadu da će u dogledno vreme sličan zahvat biti izvodljiv i kod ljudi.

Kao izvorni materijal, američki naučnici su koristili ćelije iz koštane srži pacova i čoveka. Njima su dodavali hemikaliju po imenu beta-merkapto-etanol koja sprečava oksidaciju, jer je prethodno utvrđeno da ova materija u ćelijama blokira one supstance, koje sprečavaju njihov preobražaj u nervne ćelije. Kao što se i očekivalo, tim stručnjaka je tako uspeo da podstakne nastanak nervnih ćelija.

Doduše, u prethodnim mesecima su i drugi naučnici već uspeli da stvore „rezervne“ nervne ćelije koje bi mogle da posluže za zamenu oštećenog tkiva u mozgu ili kičmi, ali je njihov postupak etički osporavan i u većini zemalja sveta zakonom zabranjen, jer je za proizvodnju novih nervnih ćelija korišćeno već blago diferencirano tkivo embriona. Zato je ovo otkriće pretvaranja jedne vrste ćelija u druge, od velikog značaja, jer za razvoj budućih metoda lečenja ne postoje zakonske i etičke prepreke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.