U trendu

Prvi mobilni video-telefoni na delu

Japan, poznat kao tehnološki najrazvijenija zemlja sveta, opet je otišao korak ispred drugih uvođenjem prve mreže mobilne telefonije treće generacije. Japanski operator mobilne telefonije NTT DoCoMo je za početak rada svoje UMTS-mreže svojim korisnicima ponudio i prva tri modela odgovarajućih mobilnih telefona. Kako oni izgledaju, šta umeju i kako japanski gigant mobilne telefonije naplaćuje svoje nove usluge?

Panasonic-ov Visual Phone raspolaže integrisanom minikamerom. Time ovaj uređaj omogućava slanje sopstvenih video-zapisa brzinom prenosa od 64 kbit/s. Iz iste kuće dolazi i model Data-Card Type. Ovaj Cardphone za PC omogućava u Uplink-u, što predstavlja vezu od korisnika do bazne stanice, brzinu prenosa podataka od 64 kbit/s. U Downlink-u, dakle u obratnom smeru, PC-karta omogućava brzinu prenosa od čak 384 kbit/s, što omogućava znatno brži i ekonomičniji Download većih datoteka.

Međutim, kompanija NEC razmaženim Japancima, naviklim na čuda tehnike, za početak nudi samo jedan po malo čemu poseban mobilni telefon. Glasnogovornik NTT-a ovaj model opisuje kao „Advanced I-Mode-Phone“, koji je osim u crvenoj, dostupan i u srebrnoj boji. Pored uobičajenih glasovnih i drugih već poznatih servisa, ovaj mobilni uređaj omogućava pristup Internetu putem digitalnog kanala za prenos podataka (64 kbit/s), kao i GPRS iliti paketni prenos podataka, koji trenutno tek hvata zalet u zemljama Zapadne Evrope. Onaj ko ne želi samo da prima video-zapise, već i da ih sam snima i šalje, mora dakle da se okrene spomenutom konkurentskom proizvodu Panasonic-a.

I na kraju neizbežno pitanje: Koliko zadovoljstvo mobilne video-telefonije košta njegove korisnike? Da bi kompanija NTT DoCoMo privukla što veći deo populacije da se priključi novom trendu zvanom UMTS, mesečna pretplata, kao i otvaranje naloga, za sada se ne naplaćuju. Korisnik plaća jedino količinu prenešenih podataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.