Radio, ne radio, sviraće ti digitalni radio

Iako su mnogi predviđali nestanak radija u agresivnom okruženju vizuelnih medija, to se nije desilo. Radio je i dalje slušan, veruje mu se, nove stanice niču širom sveta, a i sve je savršeniji, jer se oslanja na digitalnu tehnologiju. Digitalni radio podrazumeva emitovanje digitalnog signala preko zemaljskih antena, a zatim se signal u posebnom prijemniku pretvara u analogne podatke. Ono što ga čini tako privlačnim jeste savršen kvalitet zvuka, bez interferencija, ista frekvencija signala na čitavoj teritoriji koju digitalni predajnik pokriva i mnoge druge mogućnosti koje takva tehnologija pruža.

Fenomen digitalnog radija naročito je izražen u Velikoj Britaniji, gde 11 nacionalnih stanica emituje svoj program i u digitalnom obliku i pokriva signalom više od 85% državne teritorije. Pored ovih stanica koje analogne kanale imaju i u digitalnoj verziji, sve je veći broj onih koje emituju isključivo digitalni program; predviđa se da će do kraja 2003. godine biti čak 350 takvih kanala, od kojih će mnogi biti specijalizovani i obraćati se publici sa posebnim interesovanjima. Ovog trenutka emituju se usko profilisani muzički programi, te se među digitalnim kanalima mogu pronaći oni koji emituju isključivo program za decu, samo radio drame ili ne emituju ništa drugo do glasove spikera i glumaca koji čitaju knjige slušaocima koji vole da uživaju u literaturi.

Za prijem digitalnog signala neophodni su posebni prijemnici, a oni se, iako su vrlo skupi, u Velikoj Britaniji izuzetno dobro prodaju, i to van svih očekivanja. Za samo godinu dana, od decembra 2001. godine do decembra 2002. godine, kupljeno je 135.000 prijemnika, od kojih je većina koštala preko 400 funti. Krajem prošle godine na to tržište ušla je mala i nepoznata britanska firma Imagination Technologies, koja je ponudila prvi portabl prijemnik jeftiniji od 100 funti. Na iznenađenje ove firme, samo tokom božićne potrošačke groznice prodato je 40.000 komada digitalnog radio-prijemnika Evoke-1 (na slici). Danas ova kompanija ima slatke probleme sa praznim magacinima pošto kineska fabrika koja je njihov partner nikako ne može da ih napuni. Samo u jednoj prodavnici u ulici Oksford u Londonu na listi čekanja nalazi se 3.000 kupaca.

Ostale firme koje se bave proizvodnjom digitalnih prijemnika u Velikoj Britaniji takođe beleže odlične rezultate u prodaji i, mada nisu tako konkurentne kao Imagination Technologies, zadovoljno trljaju ruke. Među njima se izdvajaju firme Ministry of Sound, Bush i Goodmans, koje nude različite modele: od džepnih, nalik vokmenu ili diskmenu, preko prenosivih uređaja i modela za automobile, do vrlo skupih kućnih uređaja namenjenih audiofilima sa dubokim džepom. Noviteti koji se najavljuju sigurno će doprineti još većem interesovanju za digitalni radio, a pad cena će nesumnjivo poboljšati ionako odličnu prodaju.

Za razliku od analognih radio-aparata, digitalni prijemnici imaju i ekran preko koga radio-stanice mogu da emituju različite podatke, na primer: najnovije vesti, vremensku prognozu, reklamne poruke, podatke o pesmama i izvođačima ili najavu programa. Razvoj ove tehnologije omogućiće i da tekstovi budu obogaćeni slikama. Takođe, biće moguće, kao i kod digitalne televizije, „premotavati“ program, naručivati određene sadržaje i sklapati program po sopstvenim željama. Ono što vlasnici digitalnih stanica ističu kao prednost u odnosu na digitalnu televiziju jeste činjenica da ne treba plaćati nikakvu pretplatu za digitalne programe, a zatim davati i dodatni novac za oslobađanje od dosadnih reklama, već da je jedino neophodno ulaganje u kupovinu prijemnika.

Prednost u odnosu na analogni radio predstavlja mogućnost da se ista frekvencija koristi za više programa, za razliku od FM radija koji nema takvu mogućnost i čiji je opseg frekvencija toliko prenatrpan da skoro da nije moguće otvoriti novu stanicu, a ne suočiti se s problemima preklapanja sa tuđim frekvencijama. U ovom trenutku u svim većim gradovima Velike Britanije može se slušati 30 do 50 digitalnih stanica, što je u većini slučajeva dvostruko više od broja analognih stanica na istoj teritoriji.

Korisne adrese:

  • Digital Radio Development Bureau
  • UK Digital Radio

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.