U trendu

Razvoj standarda za slanje faksa preko Interneta u zastoju

Razvoj standarda za prenos faksova preko Interneta, koji bi kompanijama trebalo da omogući da, umesto skupim telefonskim linijama, razviju protokole pomoću kojih će faksove slati i primati preko Interneta (kao priloge u porukama e-pošte ili pomoću faks aparata koji mogu da se povežu na Internet), po znatno nižim cenama, našao se u neočekivanom zastoju pošto su iskrsli licencni problemi između kompanija Adobe i Xerox koje su, premda se generalno bave različitim poslovima, u ovom slučaju postale – suparnici.

Inženjerska akciona grupa za Internet (Internet Engineering Task Force, IETF), konzorcijum nadležan za razvoj standarda, rešila je da zbog spomenutih problema privremeno obustavi dalji rad na standardu.

Najnovijem sporu prethodio je petogodišnji rad IETF-ove radne grupe Internet Fax, koja je već bila spremna da objavi seriju dokumenata kao nacrt standarda. Međutim, ovi dokumenti, koji se oslanjaju na tehnologije kompanijâAdobe iXerox, stavljeni su u ponedeljak, privremeno, ad acta, zbog zahtevâ da se utvrdi da li u njima ima uzajamnog ugrožavanja intelektualne svojine.

Predmet spora je namera grupe da koristi originalno Adobe-ov format TIFF (Tag Image File Format) kako bi predstavila strukturu i sadržaj faks dokumenata koji bi se potom slali posredstvom Interneta kao e-pošta. Radna grupa je format TIFF izabrala jer ga podržava najveći broj e-mail klijenata, faks mašinâ i faks aplikacijâ. Problem je, međutim, u tome što TIFF podržava samo crno-bele dokumente. Radna grupa je, stoga, rešila da postojeći format proširi tako da on podrži i dokumente u boji, iskoristivši u tu svrhu Xerox-ovu tehnologiju kodiranja poznatu kao mešoviti rasterski sadržaj (Mixed Raster Content, MRC). Dobijeni protokol nazvan je TIFF-FX, (TIFF for Fax Extended). Iza ovog proširenog standarda stoje inženjeri kompanija Adobe, Xerox, Nortel Networks i Brooktrout.

Spor je izbio onog trenutka kad je Adobe ustvrdio da je IETF u svom protokolu TIFF-FX prekoračio granice korišćenja njegovog TIFF formata. Posle toga, ova kompanija je izrazila protivljenje protokolu TIFF-FX odbivši da ga podrži ukoliko joj Xerox, za uzvrat, ne dâ prava na primenu MRC.

Sa druge strane, Xerox ne želi da podrži TIFF-FX sve dok Adobe ne zajemči da će njegov standard podržati u predstojećoj verziji svog formata TIFF 7.0.

Džon Klensin, predsednik IETF-ovog odbora za arhitekturu Interneta (Internet Architecture Board) i potpredsednik odeljenja za arhitekturu Interneta kompanije AT&T, tim povodom rezignirano konstatuje: “Dospeli smo u pat poziciju”. Klensin je od radne grupe Internet Fax, stoga, zatražio da ponovo razmotri svoju odluku i ustanovi da li će nastaviti sa radom na protokolu TIFF-FX.

Osim pomenutih problema, dotična radna grupa bila je izložena kritikama i zbog toga što TIFF-FX nije ustrojen tako da bude kompatibilan sa trenutno aktuelnom verzijom formata TIFF.

Grupi IETF ovo, naravno, nije prvi put da se sreće sa problemima u vezi sa licenciranjem, ali ovaj konkretni slučaj je predstavljao iznenađenje jer su se baš te dve kompanije, same, pre nekoliko godina složile da zajednički pruže doprinos razvoju standarda TIFF-FX. Ned Frid, jedan od predsedavajućih IETF-ovog tela za oblast praktičnih aplikacija, koji nadzire rad radne grupe Internet Fax, kaže: “Ne sećam se da je IETF ikada bio u ovako glupoj situaciji u vezi sa intelektualnim pravima”. Frid je, inače, zapaženi inženjer kompanije Sun.

Članovi radne grupe trenutno pokušavaju da iznađu rešenje, a, koliko god neverovatno i glupo izgledalo da zbog spora u vezi sa intelektualnom svojinom, umesto boljeg, bude izabrano lošije rešenje, izgleda da će se upravo to dogoditi: izbor se polako sužava ka jednostavnom usvajanju postojećeg formata TIFF umesto unapređenog rešenja TIFF-FX, čime se na najjednostavniji način uklanja prepreka koju predstavljaju Adobe-ove zahtevi za zaštitu intelektualne svojine; osim toga, na ovaj način se zatvaraju usta i onima koji kritikuju nekompatibilnost TIFF-FX protokola.

Frid kaže: “Ukoliko iz specifikacije samo uklone dodatna proširenja, mogli bi brzo da privedu posao kraju. Ako se, u protivnom, opredele da ipak unesu neke promene – na primer, da dodaju boju na neki drugi način – to će značiti kašnjenje od šest meseci”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.