U trendu

Rent-A-Game

Za izdavače kompjuterskih igara jedini način zarade do sada jeste bila prodaja. Za razliku od filmske industrije, koja bi film prvo prikazala u bioskopima, pa zatim „eksploatisala“ i zarađivala putem videa i kablovske televizije, industrija igara je bila ograničena na samo jedan vid pravljenja profita. Zahvaljujući Internetu, situacija se za njih menja i donosi nove perspektive.

Kompanija Yummy.com je na tržište izašla sa originalnom idejom: zašto ne iznajmljivati igre? Zašto ih samo prodavati? Kada se u obzir uzme visoka cena igara (oko 50 dolara), sasvim je jasno da kupci nisu baš uvek spremni da daju novac za „mačku u džaku“. Razmišljajući na ovaj način, pomenuta kompanije je „podigla“ sajt i osnovala servis koji će korisnicima pružati mogućnost da igru iznajme, tako što će je download-ovati sa sajta, a verzija će imati ograničeno trajanje od 48 sati. Cena ovakve usluge bi se kretala od 2,99 do 4,99 dolara, a na sajtu bi se, za početak, pronašli naslovi kao „Tomb Raider: The Lost Artifact“, „Battle Zone II“, „Beachhead 2000“ i „Spec Ops 2“. Naravno servis je usmeren na korisnike sa brzim vezama, jer bi download igre od 800 MB putem 56K modema bio zaista hrabar poduhvat.

Na ovaj način će ljubitelji igara moći da novu igru isprobaju, a zatim i da odluče da li će je kupiti ili ne. U ponudi novog servisa će se naći i stare igre čija će cena iznajmljivanja biti znatno niža, odnosno iznositi 10,99 dolara za mesec dana. Izdavači igara se slažu da je ovakav koncept dobar i da će zaživeti. Neki od njih priznaju da vrlo često prodaja novih igara po ceni od 49 dolara ide vrlo loše, pa se cena igre ubrzo spušta na 10 i tek tada prodaje. Na ovaj način, oni će moći da postignu pravu cenu za svoje proizvode, naravno za one koji zaista budu kvalitetni i „prežive“ sud test-igrača. Naravno, i ako se onaj ko je igru iznajmio ne odluči na kupovinu ostaje profit od zakupa. Kompanija Yummy smatra da će biti zaista mnogo korisnika koji će biti spremni da igru iznajme, s obzirom na činjenicu da cena nije visoka, a naslovi vrlo privlačni.

Sajt počinje sa radom 1. novembra i prvih mesec dana će biti posvećeno testiranju. U decembru sajt treba da započne svoj život u komercijalnoj verziji. Pet velikih kompanija je već potpisalo ugovore sa Yummy.com čija će ponuda brojati 40 do 60 naslova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.