U trendu

Rođene prve genetski modifikovane bebe

Četvrtog maja, iz laboratorije u SAD, stigla je senzacionalna vest: rođene su prve genetski modifikovane bebe i osećaju se dobro! Za ovako nešto je odgovoran Institut za reproduktivnu medicinu iz Nju Džerzija, u kome je tim naučnika doneo na svet 30 ovakvih beba, u sklopu eksperimentalnog programa za rešavanje problema neplodnosti kod žena.

Kod dve jednogodišnje bebe koje su nastale korišćenjem nove tehnike, registrovani su i geni koji ne pripadaju ni ocu, ni majci, već trećoj osobi, koja je imala ulogu donatora. Primenjen metod podrazumeva da se u jajnu ćeliju žene koja pati od steriliteta, unese genetski materijal žene koja je potpuno zdrava. Oplodnjom ovako „poboljšane“ jajne ćelije nastaje embrion, a zatim se i rađa dete u čijoj se DNA nalaze geni dveju majki i oca.

Pomenuti tim naučnika je pošao od saznanja da važnu ulogu u neplodnosti imaju mitohondrije, male strukture koje sadrže gene i „plivaju“ u ćelijskoj citoplazmi. Defekti u ovim strukturama dovode do steriliteta, a unošenje genskog materijala iz zdravih mitohondrija druge žene je pokazalo da je ovakva teza ispravna.

Posle svega, javnost postavlja mnoga etička pitanja, a naučnici upozoravaju na to da su posledice genetske modifikacije nepredvidive i da nauka poseduje sredstva za modifikaciju i kloniranje ljudi, ali ne i kompletno znanje koje bi otklonilo svaku vrstu rizika. Mitohondrije su u ćeliji odgovorne za produkciju energije – pitanje je kako će se razvijati deca sa mitohondrijama koje sadrže gene dveju majki i kakve bi to moglo da ima posledice.

U mnogim zemljama je ovako nešto zakonom zabranjeno. U SAD je to bilo moguće, jer tamošnja regulativa samo sprečava državne institucije da u takvim projektima učestvuju – za privatni kapital i laboratorije ne postoje nikakva ograničenja.

Srodne teme:

  • Dizajnirano potomstvo
  • Uskoro prvi ljudski klonovi? (I deo)
  • Uskoro prvi ljudski klonovi? (II deo)
  • Za i protiv kloniranja ljudi
  • Mogu li muškarci da imaju bebu?
  • Miš sa ljudskim mozgom!?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.