U trendu

SAD razmatraju nova ograničenja izvoza čipova u Kinu

SAD razmatraju nova ograničenja izvoza čipova koji se koriste za veštačku inteligenciju (AI) u Kinu, što bi bio najnoviji napor Vašingtona da obuzda tehnološke ambicije Pekinga, uključujući korišćenje AI za razvoj oružja i hakerske napade, i mogao bi da podstakne nove napetosti između dve zemlje, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena razmatra nova ograničenja izvoza čipova za veštačku inteligenciju u Kinu jer raste zabrinutost da bi AI alati u rukama američkih rivala mogli da se koriste za stvaranje hemijskog oružja ili proizvodnju zlonamernog kompjuterskog koda, naveo je Volstrit džurnal.

Ministarstvo trgovine SAD moglo bi već u julu da zaustavi isporuke čipova, koje proizvode Envidija i druge kompanije, kupcima u Kini, navode upućeni izvori.

Taj potez bi mogao, dodaje njujorški list, dodatno da ugrozi mogućnosti Kine da razvije svoje AI tehnologije nakon prošlogodišnjih ograničenja koja su onemogućila izvoz najnaprednijih AI čipova koje proizvode Envidija i AMD.

Envidija je na ta ograničenja odgovorila izradom slabijih AI čipova za kinesko tržište pod nazivom A800, čije su performanse bile ispod onih za koje se zahteva odobrenje Ministarstva trgovine za izvoz u Kinu.

Nova ograničenja zabranila bi prodaju i A800 čipova, tvrde upućeni, navodeći da administracija takođe razmatra ograničavanje iznajmljivanja klaud usluga kineskim AI kompanijama, koje su koristile takve aranžmane kako bi zaobišle zabrane izvoza naprednih čipova.

Proizvođači čipova nastavljaju da vrše pritisak na administraciju da ne uvodi ili da ublaži nova ograničenja. Ipak, administracija će verovatno sačekati s tom odlikom do posete američke ministarke finansija Dženet Jelen Kini početkom jula, kako bi izbegla ljutnju Pekinga.

Nove američke kontrole izvoza čipova za veštačku inteligenciju pokazuju da Vašington pojačava napore da Kini oteža nabavku tehnologije za vojnu primenu, ukazuje Fajnenšel tajms.

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven opisao je pristup Bajdenove administracije kao stvaranje „visoke ograde“ oko „malog dvorišta“ kritičnih tehnologija poput veštačke inteligencije, koje mogu omogućiti kineskoj vojsci da koristi američku tehnologiju da ugrozi američke bezbednosne interese.

Razmatranje novih kontrola izvoza AI čipova u Kinu dolazi u vreme dok Vašington i Peking pokušavaju da stabilizuju odnose koji su na najnižem nivou otkako su uspostavili diplomatske veze 1979. godine.

Nove mere ograničenja izvoza čipova u Kinu naglašavaju odlučnost Bajdenove administracije da obuzda tehnološki uspon Kine koji bi mogao da naruši geopolitičku ravnotežu, ocenjuje Blumberg.

Iako bi nove mere Vašingtona o ograničavanju izvoza čipova AI u Kinu mogle naneti štetu poslovanju Envidije i kompanije AMD s drugom svetskom ekonomijom, dva proizvođača čipova ipak ostaju na čelu naglog razvoja AI koji pokreće ulaganja iz SAD u Evropu i Kinu.

Kompanije širom sveta kupuju njihove proizvode za sledeće generacije usluga veštačke inteligencije, pojasnio je Blumberg, dodajući da je Envidija bila prva koja je osmislila jezik pomoću kojeg grafički procesori obavljaju zadatke AI. To je kompaniji dalo veliku prednost u odnosu na konkurente.

Ipak, dodaje Blumberg, analitičari smatraju da američka ograničenja ne bi trebalo da „promene dugoročnu mapu puta i napredak AI, budući da će se sve što ne bude proizvođeno u Kini zbog ograničenja proizvoditi negde drugde“ i da kineske kompanije imaju sve inovativniji pristup zaobilaznim rešenjima.

Cilj dodatnih ograničenja izvoza AI čipova Kini je ometanje napretka kineske veštačke inteligencije u ime nacionalne bezbednosti SAD, naveo je Njujork tajms.

Iako nije poznato kako će Peking odgovoriti na takav potez Vašingtona, postoje stvarni izgledi za dalju eskalaciju trgovinskog rata SAD i Kine, ocenjuje list.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar