Samsung i640: prednosti i mane

Elegantan slajder dizajn, QWERTY tastatura i napredan softver prilagođen poslovnoj primeni, kao i brz prenos podataka glavni su aduti Samsung-ovog novog modela – i640 (a pod imenom i640V u mobilnim mrežama Vodafone). Ovaj model se nedavno pojavio na tržištu (krajem februara). Pored navedenih aduta, prisutni su i neki nedostaci koji umanjuju funkcionalnost ovog Samsung-ovog modela.
Kao što je red, govorićemo prvo o kvalitetima. Dizajn ovog modela je odličan. U pitanju je tanak klizni model s dimenzijama 97 x 61 x 17 mm i težinom 128 grama. Krasi ga veliki ekran neobične geometrije. To je takozvani wide model, s dijagonalom 2,4 inča i QVGA rezolucijom (320 x 240 piksela). Ispod ekrana, u tipičnom Samsung-ovom stilu i u skladu s aktuelnim trendovima, nalaze se veliki navigacioni točkić i uobičajene komande za obavljanje razgovora i pristup meniju. Klizanjem se otvara QWERTY tastatura i omogućava lako kucanje čak i tekstova veće dužine. Telefon se napaja baterijama kapaciteta 1200 mAh, koje obezbeđuju šest sati razgovora ili oko 15 dana rada u stand by režimu. Ovo se svakako odnosi na GSM mreže, dok je za ostale znatno manje.
Kad smo već kod mobilnih mreža, ovaj model podržava gotovo sve aktuelne tehnologije mobilnih komunikacija. GSM mreža podržana je za sve opsege, osim 850 MHz. Prisutna je i podrška za 3G mreže (WCDMA tehnologija na učestanosti 2100 MHz), kao i podrška za 3,5G (HSDPA tehnologiju). To omogućava vrlo atraktivnu primenu za prenos različitih multimedijalnih sadržaja. U odnosu na prethodni model ove Samsung-ove serije – i620, brzina preuzimanja sadržaja HSDPA tehnologijom povećana je sa 1,8 Mbps na 3,6 Mbps. To je jedan od značajnih aduta ovog modela. Adutima se pridružuje i napredan softver – operativni sistem Windows Mobile 6, kao najnovije rešenje Microsoft-ovog operativnog sistema za mobilne uređaje.
Dobrim karakteristikama može se dodati ugrađena Bluetooth tehnologija (nezaobilazna u savremenim modelima) i slot za memorijsku karticu microSD (za proširenje interne memorije kapaciteta 141 MB). Ono što bi se ovom modelu moglo prigovoriti jeste nedostatak podrške za WiFi tehnologiju, nedostatak GPS navigacije (većina novih modela to ima), zatim ugrađena kamera skromne rezolucije od 2 megapiksela i nedostatak touchscreen opcije na ekranu (takođe prisutne u svim kvalitetnijim novim modelima). U svakom slučaju, elemenata „za“ ipak je više od onih „protiv“, pa je na korisnicima da procene šta im od svega najviše odgovara. Za tu procenu bitna je i cena, a ona za ovaj uređaj iznosi nekoliko stotina dolara, mada se uglavnom sreću mnoge povoljnije ponude u okviru paketa usluga mobilnih operatera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.