Samsung S5150 Diva

Model Samsung S5150 Diva Folder najmlađi je i najpristupačniji uređaj ove kompanije kojem je naglasak stavljen na mogućnosti komunikacije. Bilo da ste u nekom noćnom klubu, u šopingu ili na poslovnom sastanku, Samsung S5150 Diva jasno odražava vaš životni stil. Sjajno srebrno kućište i skriveni LED displej koji diskretno svetli daju ovom telefonu poseban šarm. Po otvaranju ovog preklopnog modela otkrićete stilizovane šik teme, koje će posebno privući ženski deo populacije.
Kućište je izrađeno od plastike koja je glatka i prijatna na dodir. Pošto je površina svetle boje, otisci prstiju su prilično vidljivi. Plastika je dobrog kvaliteta, pokrivena slojem laka, tako da se ogrebotine neće odmah primetiti. Međutim, ukoliko namerno pokušate da izgrebete telefon, to će vam poći za rukom. Zbog čestog kontakta površina tastera će se izlizati. Dimenzije telefona su 94 x 47 x 17,4 mm, a težak je 84 grama. Otvor za provlačenje trake za nošenje telefona nalazi se na donjoj desnoj strani. Ukoliko malo jače pritisnete, začuće se škripanje koje se ne može izbeći iako se čini da je aparat čvrsto spojen. Mehanizam za automatsko otvaranje ne postoji, pa ćete prilikom otvaranja telefona morati da se pomučite, dok pri zatvaranju nema nikakvih problema.
S leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, a s desne su taster kamere i standardni microUSB priključak. S prednje strane telefona nalazi se spoljašnji ekran s narandžastim pozadinskim osvetljenjem koji ima 5×24 matricu, a podržane su i različite animacije. Za različite događaje imate mogućnost dodavanja animacija, dok korisnik na raspolaganju ima i mogućnost crtanja slika. Ovo i nije tako jednostavno pošto se svaka tačka mora posebno odrediti. Pri direktnoj sunčevoj svetlosti sve informacije na ekranu ostaju vidljive.
Ekran je dijagonale 2,2 inča, rezolucija je QVGA sa 240×320 piksela (34×45 mm). Ekran ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja (TGFT). Kvalitet slike je odličan, sa živim i veoma svetlim bojama. Ekran može da prikaže do devet tekstualnih i tri servisne linije. Veličina slova je odlična za čitanje, a to se odnosi na režim pisanja SMS poruka i pozivanje. Pri direktnoj sunčevoj svetlosti informacije umereno blede, ali ostaju čitljive. Bočnim tasterima tekst se može zumirati u skoro svim aplikacijama. Tasteri na tastaturi su prilično veliki, tako da je skoro nemoguće da bude pritisnut pogrešan taster, a tu su i četiri navigaciona tastera, koji su takođe veoma kvalitetni. Numerička tastatura izrađena je od metalne ploče, a redovi su odvojeni horizontalnim linijama. Ergonomija tastature je tipična za ovakve modele, sve je u okviru proseka. Tasteri su osvetljeni belim osvetljenjem koje je jasno vidljivo u različitim uslovima.
Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 960 mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da osigura do 240 sati rada u načinu mirovanja, odnosno do 3,5 sati razgovora. Iz iskustva se može reći da će baterija modela Samsung S5150 Diva trajati najmanje dva dana uz prosečno opterećenje, odnosno tri dana uz minimalno opterećenje. Za potpuno punjenje baterije potrebna su oko dva sata. Baterija višeg kapaciteta nije u ponudi za ovaj model.
Model omogućava korišćenje slušalica, Handsfree, serijski port, dial up mrežno povezivanje, transfer fajlova, "guranja" objekata, osnovnog ispisa, A2DP, EDR. Bluetooth 2.1 je takođe omogućen. Podešavanjem telefona za rad u USB režimu mogu se odabrati neki od sledećih modova: PC Studio, Mass Storage i Media Player. Kada je uređaj priključen preko USB-a s računarom, njegova baterija se puni. Dok se nalazi u USB Mass Storage režimu, uređaj se savršeno ponaša bez ikakvih dodatnih drajvera, tako da možete kopirati neophodne podatke. Verzija USB konekcije je 2.0, dok je maksimalna brzina prenosa podataka 950 Kbps.
Telefon se isporučuje sa 40 MB ugrađene memorije, a memorijska kartica prikazuje se kao posebna sekcija, tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vreme. Samsung S5150 Diva ima menadžer datoteka koji vam omogućuje kopiranje datoteke sa memorijske kartice i na nju. Podržava proširenje memorije microSD karticama do 8 GB. Zamena kartice bez isključivanja uređaja nije moguća, jer se slot za karticu nalazi ispod baterije. Telefon koristi 3,2 MP kameru bez autofokusa (CMOS). Korisniku je na raspolaganju nekoliko režima fotografisanja: MultiShot – kontinuirano snimanje 6, 9 i 15 snimaka, Mozaik – vaše fotografije će biti kreirane od grupe slika, pri čemu možete odabrati 18 šablona, Panorama – panoramske slike.
U telefon je ugrađen FM radio, a u njegovoj memoriji možete memorisati 99 radio stanica. Raspon frekvencija je od 87,5 MHz pa do 108 MHz. Takođe, omogućeno je automatsko pretraživanje, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one uvek biti prikazane kao frekvencije i brojevi. Radio je dobro implementiran; iako ne "hvata" sve stanice podjednako, konkurentan je s ponudama drugih proizvođača. MP3 plejer omogućava da se MP3 datoteke učitaju na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja vezana za tagove i nazive muzičkih datoteka. Na ekranu se prikazuje naslov pesme koja se trenutno reprodukuje, kao i broj preostalih pesama. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake pesme utišava zvuk. Pesme se mogu reprodukovati preko stereo slušalica i preko zvučnika. Korisnik ima mogućnost samostalnog kreiranja svoje plej-liste.
S obzirom na dosadašnje Samsungove modele može se reći da ova kompanija voli da eksperimentiše i da se ne boji rizika. Do sada se to pokazalo kao veoma uspešna strategija, pa se nadamo da će i ovim modelom oduševiti svoje verne korisnike, posebno one nežnijeg pola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.