U trendu

Samsung S5600 Preston

Model Samsung S5600 Preston dizajniran je za 3G tržišta. Druga stvar koju je potrebno naglasiti kada govorimo o modelu Samsung S5600 Preston jeste to da je u poređenju s modelom Samsung S5230 njegov ekran dosta manji. Međutim, osim toga (i manje razlike u ceni), oni su potpuno identični i imaju istu ciljnu grupu korisnika.
Na prvi pogled čini se da model Samsung S5600 Preston ima dosta sličnosti sa HTC telefonima. Karakteriše ga jednostavan dizajn s crnom prednjom stranom i tri hardverska tastera. Iznad ekrana nalazi se kamera za video-konferencijske pozive. S leve strane je taster za kontrolu jačine zvuka, zajedno s otvorom za provlačenje trake za nošenje telefona. Sa suprotne strane nalaze se taster kamere i prekidač za zaključavanje. Na samom dnu smešten je microUSB priključak, koji se koristi i za priključivanje slušalica. Sa zadnje strane nalaze se kamera i LED blic.
Plastična zadnja strana je blago izdignuta, ali i dalje pruža odličan osećaj u ruci. Dimenzije telefona su 102,8 x 54,8 x 12/9 mm, a težak je samo 92 grama. Ekran telefona je kao i kod modela Samsung F480; njegove dimenzije su 2,8 inča, a ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja pri 240×320 piksela rezolucije. Iako ekran ovog modela može da prikaže samo 262.144 boja, svih 16 miliona boja koje prikazuje ekran modela Samsung S5600 Preston ne čine veliku razliku. Uređaj ima ekran osetljiv na dodir koji pokreće capacitive Touch Screen tehnologija. Drugim rečima, za razliku od običnih ekrana osetljivih na dodir, ovaj nema senzore i koristi specijalni oksidni sloj na gornjem sloju ekrana koji reaguje na dodire vaših prstiju; u ovom slučaju olovka ili neki oštar predmet vam neće biti od pomoći.
Tastere ovog telefona moći ćete da koristite čak i dok nosite rukavice, ali će pisanje SMS poruka biti nemoguća misija. Među vrhunskim tehnologijama je i zaštita ekrana, bilo plastična ili staklena, koja nudi viši stepen sigurnosti. Ekran ima mogućnost prikazivanja do osam tekstualnih i tri servisne linije, ali je ovaj broj moguće povećati čak do 16 linija prilikom čitanja poruke, zavisno od veličine slova koju ste odabrali. Bitno je to da, za razliku od većine ostalih ponuda, Samsung S5600 Preston podržava i prikaz zaista velikih slova koja se mogu pročitati s bilo koje udaljenosti. Ipak, velika mana je to što Samsung S5600 Preston ne postiže dobre rezultate pod direktnim sunčevim zracima, a to je i najveći nedostatak ovog telefona. Telefon ima senzor pokreta koji omogućava rotiranje ekrana, kao i skrolovanje kroz vašu galeriju pomeranjem uređaja u različitim pravcima.
Uređaj koristi 1.000 mAh Li-Ion bateriju koja može pružiti 250 sati u stanju mirovanja i pet sati razgovora. Nažalost, nema dodatnog poklopca za bateriju, a da bi se baterija potpuno napunila, potrebna su dva sata. Bežični prenos podataka je ono što najviše prazni bateriju. Telefon se isporučuje sa 65 MB ugrađene memorije. Memorijska kartica (zamena bez isključivanja je podržana) prikazuje se kao posebna opcija, tako da ne možete pristupiti kartici i internoj memoriji u isto vreme.
Samsung S5600 Preston isporučuje se opremljen kamerom rezolucije 3 megapiksela s autofokusom. Snima video sadržaje u mpeg4 formatu. Maksimalna rezolucija za snimanje videa je 240×320 piksela pri 15fps. U pogledu video kvaliteta, ovo je prosečan model prema modernim standardima. Telefon ima i samostalni alat za čitanje RSS feed-ova. Mnogo više smisla bi imalo da je RSS čitač povezan sa veb-pretraživačem, ali to ovde nije slučaj. Na ovaj način RSS linkovi nisu povezani s pretraživačem ni poslati direktno aplikaciji.
Uređaj omogućuje Google pretraživanje, Gmail i Google Maps aplikacije. Nema ničeg novog i posebnog kod verzije Google Maps koja je implementirana u model Samsung S5600 Preston, međutim, posebnost ovog uređaja čini skrolovanje karti veoma interesantnom opcijom. Pored toga imate mogućnost prebacivanja prikaza između satelitskog prikaza i prikaza ulica, mada satelitske slike izgledaju prilično grubo kada se upoređuju s onima koje nude ostali telefoni koji imaju ovu mogućnost. Ali, ovo je verovatno zato što Samsung S5600 Preston ima prilično veliku dijagonalu ekrana, ali ne i odgovarajuću rezoluciju za njega.
Samsung S5600 Preston dolazi s najnovijom generacijom Samsungovog plejera. Integrisani MP3 plejer podržava nasumičnu reprodukciju pesama. Ne postoje ograničenja vezana za tagove i nazive muzičkih datoteka. Telefon bez problema radi sa svim raspoloživim formatima i podržava WMA, AAC, eAAC i eAAC+. Na ekranu se prikazuje naslov pesme koja se trenutno reprodukuje, kao i broj preostalih pesama. Model Samsung S5600 Preston ima ekvilajzer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Među novim dodacima je Fade Out opcija, koja prilikom završavanja svake pesme utišava zvuk. Pesme se mogu reprodukovati preko stereo slušalica i preko zvučnika.
Korisnik može praviti i svoje liste pesama. Samsung S5600 Preston ima i podršku za Album Arts. Slušalice koje se isporučuju u paketu s telefonom imaju utičnicu za povezivanje s prilagodljivim slušalicama i osiguravaju solidan zvučni doživljaj. Uopšteno govoreći, Samsung S5600 Preston kao muzički telefon može se po kvalitetu upoređivati i sa Sony Ericsson Walkman uređajima, posebno ako gledamo prvu generaciju ovih modela. Ukoliko se nalazite na početnom ekranu, a muzički plejer je minimalizovan, videćete tastere za navigaciju i naziv pesme koja se trenutno reprodukuje. Dok se pesma reprodukuje preko zvučnika, zvuk koji isporučuje Samsung S5600 Preston je prilično nekvalitetan i nedostaje mu snaga, iako i dalje nije preterano prigušen.
Donekle iznenađuje to da noviji model, iako nema 3G mogućnost povezivanja, nudi unos rukom ispisanog teksta, QWERTY tastaturu i bolji ekran bez ugrožavanja svega ostalog, pa prema tome postaje direktni suparnik modelu LG KP500. Iako je prethodno pomenuti model ranije stigao na tržište, sigurno je da će se Samsung S5230 više svideti većem broju ljudi zbog toga što ima Bluetooth mogućnosti, veći izbor widget-a i zanimljiviji meni. Na kraju, LG KP500 i Samsung S5230 su u istom rangu, a sigurno je da će ta odluka uticati izbor telefona.
Kvalitet modela Samsung S5600 Preston je zadovoljavajući, iako se ovaj telefon ne razlikuje mnogo od ostalih u svojoj klasi. Jačina zvona je prosečna, vibracija nije ništa posebno pošto uopšte nije promenjena u odnosu na Pixon. Pre samo godinu dana ili više na tržištu se pojavio Samsung F480, koji se prodavao po skoro dvostruko većoj ceni nego Samsung S5600 Preston. Sada imamo jeftinije, tanje i sveukupno gledajući efikasnije uređaje. S druge strane, Samsung S5600 Preston je uređaj koji je jednostavan za upotrebu. Kao što je rečeno na samom početku, to je odličan telefon za 3G mreže. U slučaju da nemate nikakve koristi od 3G mogućnosti povezivanja, bolje je da se odlučite za model Samsung S5230.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.